Belarus: Blocarea principalelor instituții media online este un atac cinic asupra libertății de exprimare

Belarus 20.05

Ca răspuns la știrea că TUT.by, una dintre cele mai importante platforme media online independente din Belarus, a fost blocată de Ministerul Informației din țară, Aisha Jung, Senior Campaigner din Belarus, Amnesty International, a declarat:

„Acesta este un pas laş făcut de un guvern care se teme de adevăr şi recurge la măsuri brutale de suprimare a drepturilor omului. Trebuie de pus capăt represiunii sufocante asupra vocilor independente și să anuleze imediat blocarea Tut.by.”

„Blocarea site-ului Tut.by este un atac serios asupra dreptului la libertatea de exprimare și libertatea presei în Belarus, și lasă un gol deschis în accesul țării la surse independente de informații. Domeniul de aplicare al acestui atac nu poate fi subestimat, deoarece aproximativ jumătate dintre utilizatorii de internet din Belarus apelează la Tut.by pentru știri, forumuri și alte servicii.

„Autoritățile din Belarus, în determinarea lor nesăbuită de a reduce disidența pașnică și de a pune piedică tuturor criticilor guvernamentali, au blocat fără milă cea mai importantă resursă de internet a țării, încălcând obligațiile care le revin în temeiul legislației internaționale privind drepturile omului”.

Istoric

În data de 18 mai 2021, Ministerul Informației a blocat accesul la TUT.by citând „numeroase fapte de încălcare a Legii cu privire la mass-media” și, în special, publicarea materialelor provenite de la fundația BYSOL, o inițiativă de strângere neînregistrată a fondurilor în sprijinul victimelor represiunii politice din Belarus. Legislația din Belarus interzice mass-media să difuzeze materiale în numele organizațiilor neînregistrate.

În același timp, ofițerii Departamentului de Investigații Financiare au efectuat percheziții și interogări în birourile și casele editorilor TUT.by, inclusiv și a redactorul-șef Maryna Zolatava. Autoritățile au anunțat lansarea investigării penale în temeiul articolului 243 alineatul (2) din Codul penal al Belarusului („evaziunea fiscală în proporții mari”).

La 1 octombrie 2020, acreditările de presă ale TUT.by au fost revocate în urma relatării protestelor pașnice care au izbucnit în toată țara după alegerile prezidențiale controversate din august. În martie 2021, reportera TUT.by, Katsyaryna Barysevich, a fost condamnată la șase luni de închisoare sub acuzații inventate pentru descoperirea falsificării rapoartelor oficiale privind uciderea protestatarului pașnic Raman Bandarenka în noiembrie 2020.

Adaugă comentariu