Amnesty International Moldova

Amnesty International este o mișcare globală de peste 7 milioane de oameni angajată să apere pe cei cărora li s-a refuzat dreptatea sau libertatea.

Belarus: Eliberați jurnalistul reținut în urma unei aterizări forțate de urgență la Minsk

belarus 26.05

Amnesty International lansează o acțiune urgentă în urma declarației televizate auto-incriminatoare a lui Roman Pratasevich, co-fondator și fost editor al canalului NEXTA din Telegram, în care apare tulburat și vătămat. El a fost reținut la aeroportul Minsk împreună cu partenera sa Sofia Sapega, după ce autoritățile belaruse au forțat zborul din Atena spre Vilnius să aterizeze, cu un scop evident de a fi arestați. Ambii rămân a fi în pericol de tortură și alte rele tratamente.

„Facem un apel către susţinătorii noştri din întreaga lume să se alăture Acţiunii Urgente, cerând eliberarea imediată a lui Roman Pratasevich şi Sofiei Sapega. Arestarea lor este arbitrară și ilegală, iar circumstanțele sunt îngrozitoare. Încă de la început ne-am temut că ar putea fi expuși riscului de tortură sau alte rele tratamente. Acum, mass-media de stat din Belarus au lansat video-uri în care Roman „mărturisește” că a fost implicat în organizarea protestelor, iar noi suntem îngrijorați că această „mărturisire” ar fi putut fi obținută sub presiune”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est şi Asia Centrală.

În spotul video din 24 mai, Roman Pratasevich spune că „cooperează cu anchetatorii” și „mărturisește organizarea tulburărilor de masă în orașul Minsk”. Are vânătăi vizibile pe față, dar afirmă că este tratat „în mod corect și legal” de către autorități.

„Autorităţile din Belarus cred cu adevărat că pot păcăli lumea prin difuzarea „mărturisirii” forţate a unui prizonier unde îl obligă să declare că este tratat bine?”, a declarat Marie Struthers.

„Luând în considerare modelele de încălcare a drepturilor omului din partea serviciilor secrete din Belarus, suntem serios îngrijorați de faptul că sănătatea și viața lui Roman Pratasevich sunt în pericol. Considerăm că partenera sa Sofia Sapega, cetăţeană rusă, este reţinută doar pentru a exercita o presiune suplimentară asupra lui Roman”.

În urma protestelor la nivel național împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din august 2020, Roman Pratasevich a fost acuzat în noiembrie 2020 de „organizarea dezordinii în masă”, „organizarea acțiunilor de grup care încalcă grav ordinea publică” și „instigarea la ură față de grupurile sociale” în relaţie cu ofiţerii de poliţie şi funcţionarii de stat. În data de 19 noiembrie 2020, el a devenit primul cetățean belarus inclus pe „lista oficială a teroriștilor” a țării.

Context

Pe 23 mai, Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, care până în septembrie 2020 a condus cele mai mari canale Telegram de opoziție din Belarus- NEXTA și NEXTA Live, împreună cu partenera sa, Sofia Sapega, în vârstă de 23 de ani, au fost reținuți  la aeroportul din Minsk, după ce avionul cu destinația Lituaniei a aterizat de urgență din cauza unei presupuse amenințări cu bombă care eventual a fost declarată nefondată.  Un avion de luptă MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene din Belarus a escortat avionul civil la aerodromul din Minsk.

Roman Pratasevich și co-fondatorul NEXTA, Stsyapan Putsila, au fost adăugați în mod arbitrar pe lista Belarusului de „persoane implicațe în activități teroriste” în noiembrie 2020, exclusiv pentru activitatea lor jurnalistică. Cei doi au fost, de asemenea, acuzați de „incitare la revolte în masă”, „încălcare gravă a ordinii publice” și „incitare la ură socială” împotriva funcționarilor publici și a agenților de aplicare a legii. Aceste crime sunt pedepsite până la 20 de ani de închisoare. Motivul detenției Sofiei Sapega nu a fost încă comunicat oficial.

Adaugă comentariu