Belarus: „Mărturisirea„ forţată și televizată a lui Roman Protasevich este considerată ca rele tratamente

belarus 7.06

Ca urmare a difuzării, pe data de 3 iunie, a unei „mărturisiri” forțate a jurnalistului belarus Roman Protasevich, Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

„Mărturisirea forțată a lui Roman Protasevici la televiziunea de stat din Belarus a fost dificil de urmărit. Era în mod evident aproape de a ceda, în lacrimi și cu răni vizibile la încheieturi, în timp ce era forțat să se autoincrimineze și să laude persoanele care l-au închis. A fost o constrângere televizată.”

„Interviul” degradant și umilitor, care demonstrează că Roman Protasevich se află sub o presiune psihologică intolerabilă, reprezintă un act de rele tratamente, iar cei care se află în spatele acestei parodii trebuie să fie trași la răspundere. Roman Protasevich a fost privat de libertate și riscă o pedeapsă cu închisoarea de lungă durată doar pentru că și-a exercitat dreptul la libera exprimare.

„Luăm în considerare condamnarea internațională a regimului lui Aleksandr Lukașenko, inclusiv din partea țărilor Uniunii Europene, și solicităm guvernelor să facă tot posibilul pentru a pune capăt crizei drepturilor omului din Belarus. Toți vinovații de tortură, omoruri și alte crime de drept internațional din Belarus trebuie să fie trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional, iar mecanismele disponibile  de justiție transnațională trebuie să fie adoptate.”

Context

Jurnalistul și bloggerul belarus Roman Protasevich, co-fondatorul canalului de opoziție NEXTA din Telegram, a fost arestat pe 23 mai, după ce zborul său spre Lituania a fost deturnat și forțat să aterizeze la Minsk. În seara zilei de 3 iunie, canalul de televiziune de stat ONT din Belarus a difuzat un „interviu” cu el, în care a recunoscut că a organizat proteste antiguvernamentale și l-a lăudat pe liderul belarus Aleksandr Lukașenko. În timp ce era intervievat  de Marat Markau, prezentator TV, Roman Protasevich a plâns de câteva ori și și-a acoperit fața cu mâinile. Acest lucru a făcut posibil de a vedea urme vizibile pe încheieturile sale.

Roman Protasevici este acuzat în temeiul articolului 293 alineatul (1) („Organizarea a dezordinii în masă”), al articolului 342 alineatul (1) („Organizarea sau participarea activă la acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică”) și al articolului 130 alineatul (3) („Incitarea la ură rasială, etnică, religioasă sau la alte forme de ură socială”) din Codul penal. Dacă va fi condamnat, el riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Adaugă comentariu