Cerem autorităților să asigure Dreptul la Apă și Sanitație în școlile din Republica Moldova

20200228_111506

Amnesty International Moldova în comun cu alte organizații semnatare, amintește autorităților să asigure Dreptul la Apă și Sanitație în școlile din Republica Moldova. Problema rămâne a fi una gravă. Elevii sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi.

Cerem ca în perioada vacanței de vară autoritățile să implementeze URGENT Standardele Organizației Mondiale a Sănătății și să asigure dreptul copiilor la apă și igienă în școli.

Amintim că la 28 februarie 2020, Amnesty International Moldova a organizat un flashmob cu genericul CEREM DREPTUL LA APĂ ȘI SANITAȚIE ÎN ȘCOLI.

Participanții au cerut Guvernului RM să asigure URGENT condiții optime de igienă în școlile din Republica Moldova, prin dotarea cu grupuri sanitare acolo unde în prezent acestea sunt în curte, sau renovarea toaletelor din școlile unde acest lucru este necesar. O toaletă curată și sigură în școli este un drept, nu un privilegiu.

Deasemenea, Amnesty International Moldova a depus o petiție semnată de circa 4000 de persoane prin care cerem Guvernului Republicii Moldova să implementeze URGENT Standardele OMS cu privire la apă, sanitație și igienă în școli și anume, să asigure ca:

• în fiecare școală să existe grupuri sanitare anexate sau integrate în clădirea de bază a școlii și nu amplasate într-o clădire separată, în afara școlii;
  • în fiecare școală să existe un număr suficient de toalete pentru fete, băieți, profesori, femei și bărbați. OMS recomandă câte 1 cabină pentru fiecare 25 fete sau femei și 1 cabină, plus 1 pisoar pentru fiecare 50 băieți sau bărbați. Toaletele pentru profesori și elevi trebuie să fie de același standard;
  • grupurile sanitare să fie accesibile tuturor, inclusiv personalului și copiilor cu necesități speciale;
  • toaletele să asigure intimitate și siguranță. Toaletele pentru bărbați și femei trebuie să fie separate. În interiorul toaletelor pentru bărbați și femei trebuie să fie cabine separate pentru a oferi intimitate;
  • toaletele să fie igienice pentru utilizare și ușor de curățat;
  • lângă toalete să fie prevăzute lavoare comode;
  • să fie introduse proceduri de curățare și întreținere pentru a asigura disponibilitatea, în orice moment, a toaletelor curate și funcționale.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dar și datelor unei cercetări realizate de către un grup de adolescenți din cadrul „Platformei Copiilor”, circa jumătate din școlile din Republica Moldova nu dispun de toalete în interiorul instituției, conectate la un sistem public de canalizare sau nu le folosesc, chiar dacă ele există. Școlile dispun, de obicei, doar de toalete cu hazna, situate departe de clădirea școlii, care sunt în condiții proaste, fără cabine sau separatoare pentru intimitate, fără energie electrică sau încălzire în timpul iernii, fără facilități de spălare a mâinilor, slab întreținute și rareori curățate. Astfel, aproape jumătate din elevii din Republica Moldova utilizează veceul amplasat afară, în curtea școlii, indiferent dacă este cald sau frig. Copiii nu dispun de facilități care să satisfacă standardele de bază privind apa, sanitația și practicile de igienă.

Aceste practici încalcă grav dreptul la apă și sanitație, la sănătate, la trai decent și la educație. De asemenea, aceste practici vin în contradicție cu Standardele minime ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ.

Accesul la condiții adecvate de sanitație și igienă în instituțiile de învățământ contribuie la asigurarea unui mediu sănătos de învățare, la diminuarea răspândirii bolilor și influențează pozitiv procesul de școlarizare și învățare.

Răspunsurile autorităților la petiția privind asigurarea Dreptului la Apă și Sanitație în școli din februarie 2020:

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova

Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova