Amnesty International Moldova

Amnesty International este o mișcare globală de peste 7 milioane de oameni angajată să apere pe cei cărora li s-a refuzat dreptatea sau libertatea.

Franţa trebuie să-şi retragă ordinul referitor la evacuarea Romilor

COMUNICAT DE PRESĂ

13 septembrie 2010

 

AI Index: PRE01/312/2010
© AP GraphicsBank
Amnesty International face apel către autorităţile franceze să retragă imediat ordinul Ministerului de Interne care prevede evacuarea sistematică, în regim prioritar, a taberelor ilegale de Romi.

Ordinul Ministerului de Interne, emis la 5 August şi publicat de către media franceză pe parcursul week-end-ului, prevede instrucţiuni specifice către poliţia franceză de a iniţia “un proces sistematic de demolare a taberelor ilegale”, prioritar cele ale Romilor.

„Ordinul Ministerului Afacerilor Interne este, în mod clar, orientat spre un anumit grup etnic, fiind bazat pe obiectivele declarate de Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care identifică „taberele ilegale” populate de către Romi ca „surse” ale criminalităţii,” a declarat David Diaz-Jogeix, Director Adjunct al Programului pentru Europa şi Asia Centrală Amnesty International.

„O astfel de profilare nu are loc niciunde în Uniunea Europeană. Retragerea acestor instrucţiuni reprezintă un prim pas pe care trebuie să-l întreprindă autorităţile franceze pentru a-şi arăta angajamentul de a respecta drepturile omului şi de a nu aplica politici discriminatorii împotriva Romilor şi a altor călători.”

La 9 Septembrie, Parlamentarii Europeni au adoptat o rezoluţie prin care critică aspru Franţa şi solicită guvernelor de pe întreg continentul să promoveze integrarea Romilor.
Parlamentul European şi-a exprimat Îngrijorarea cu privire la “exprimări agresive şi vădit discriminatorii’ ale discursului politic, precum şi la măsurile autorităţilor Franceze îndreptate împotriva Romilor şi a altor călătorilor.

Începând cu luna august, Franţa a deportat în jur de 1,000 Romi în Bulgaria şi România şi a fost acuzată de către Amnesty International de „stigmatizarea”, atât a comunităţilor Rome, cât şi a altor călătorilor care locuiesc în ţară.

Ca reacţie la rezoluţia Parlamentului European, Eric Besson, Ministrul Imigraţiei, a susţinut că acţiunile Franţei nu erau îndreptate împotriva Romilor.

„Acest ordin, care stabileşte drept prioritate demolarea ‘taberelor ilegale’ de Romi contrazice însă declaraţiilor autorităţilor Franceze precum că Franţa nu a întreprins acţiuni specifice împotriva Romilor” a declarat David Diaz-Jogeix.

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Secretariatul Internaţional, Amnesty International, str. 1 Easton, Londra WC1X 0DW, MB
www.amnesty.org

Adresa reprezentanţei Amnesty International în Republica Moldova: Chişinău, MD-2010, c/p 209. Tel. (373 22) 83 58 08, tel./fax(373 22) 22 99 66. Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md

Adaugă comentariu