Maratonul Scrisorilor 2013

DSC_3248

Maratonul Scrisorilor, care se va desfăşura în acest an în perioada 2 – 16 decembrie, este un eveniment anual internaţional, la care participă mii de oameni din zeci de ţări ale lumii, care scriu scrisori întru susţinerea drepturilor omului . Este un eveniment similar cu cel care a pus bazele creării Amnesty International, cu 52 de ani în urmă.

Ideea unui maraton al scrisorilor pentru drepturi aparţine membrilor Amnesty din Polonia, care au organizat primul eveniment de acest gen în anul 2001. Impactul acestei acţiuni a fost atât de mare, încât membrii Amnesty din mai multe ţări au urmat exemplul activiştilor polonezi, astfel, Maratonul Scrisorilor a devenit un eveniment global.

În acest an am selectat cele 4 cazuri de încălcare a drepturilor omului, printr-un sondaj. Astfel, 50 la sută dintre participanţii la sondaj  consideră că anul acesta Amnesty International Moldova trebuie să colecteze scrisori întru susţinerea:

–        unei comunităţi din Nigeria, care a fost condamnată la sărăcie de către autorităţi. Oamenii au rămas pe drumuri după ce  le-au fost distruse casele, fără a li se acorda compensaţii sau locuinţe alternative. Autorităţile nu întreprind nici o acţiune pentru a-i ajuta pe aceşti oameni;

–       unei persoane din Mexic,  Miriam López, care a fost supusă torturii, violată şi impusă să semneze o declaraţie precum că ar fi implicată în comerţul cu arme. Deşi a fost eliberată din arest şi a recunoscut torţionarii, nici unul dintre aceştia nu a fost pedepsit.

–       lui Hakan Yaman, din Turcia, pe care poliţiştii l-au bătut, aruncat în foc şi lăsat să moară, în timpul protestelor din Istambul. Deşi a supravieţuit,el şi-a pierdut aproape complet vederea. Până în acest moment, nimeni nu a fost pedepsit.

–       Unei comunităţi din teritoriile Palestiniene, unde oamenii sunt supuşi violenţei din partea armatei israeliene. Oamenii organizează manifestaţii paşnice, în timp ce localitatea lor este declarată zonă militară închisă, iar soldaţii arestează oamenii şi aruncă gaz lacrimogen în case. Câteva persoane au fost omorâte şi mai multe au fost rănite în timpul raidurilor nocturne. Autorităţile nu întreprind nici o acţiune pentru a-i proteja pe aceşti oameni.

Fiecare va avea posibilitatea de a scrie o scrisoare factorilor de decizie din ţările menţionate, pentru a solicita rezolvarea cazului prezentat.

Vă rugăm să fiţi SOLIDARI şi să-i susţineţi pe cei ale căror drepturi au fost violate, care au nevoie, în acest moment, de suportul DVS. Din experianţa anilor precedenţi, putem afirma cu siguranţă – o scrisoare  poate salva viaţa unui OM. Mesajele noastre, şi în acest an, ar putea ajuta aceste persoane  să depăşească situaţia în care se află acum.

Amnesty International Moldova apreciază implicarea tuturor în susţinerea victimelor abuzurilor drepturilor omului.

Vă propunem să vă implicaţi în Maratonul Scrisorilor

Comentariile sunt închise