Maratonul Scrisorilor: Cea mai mare campanie pentru drepturile omului din lume marchează cea de-a 20-a aniversare

Site (720 x 400 mm)

Campania ”Scrie pentru Drepturi” (Write for Rights) a Amnesty International este lansată astăzi, marcând 20 de ani de scriere globală de scrisori. Din 2001, organizația a colectat milioane de mesaje pentru susținerea persoanelor care sunt deținute sau persecutate pe nedrept, iar ”Maratonul Scrisorilor” a devenit cel mai mare eveniment din lume pentru drepturile omului.

În acest an, Amnesty International Moldova cere dreptate pentru încă 8 persoane și grupuri curajoase, inclusiv o jurnalistă închisă în China pentru un reportaj despre Covid-19, un activist de mediu închis în Guatemala pentru campania împotriva distrugerii unuia dintre râurile sacre, o adolescentă jurnalistă din Cisiordania și o activistă mexicană pentru drepturile femeilor care a supraviețuit după ce a fost împușcată de către poliție.

“În fiecare an, ”Maratonul Scrisorilor” oferă o posiblitate de salvare pentru oamenii din întreaga lume ale căror drepturi sunt atacate, dintr-un simplu motiv că au susținut ceea ce cred. Ei contestă inegalitatea, discriminarea, represiunea politică și luptă pentru a ne proteja toate drepturile, fie pentru justiția mediului sau împotriva pedepsei cu moartea. Campania Maratonul Scrisorilor semnifică tot ceea ce reprezintă Amnesty – oameni din întreaga lume care strigă în unison, în solidaritate globală, pentru a contesta nedreptatea”, a declarat Agnes Callamard, secretara generală Amnesty International.

“Ei au nevoie să fim alături de ei – fie că este printr-un tweet, o semnătură sau o scrisoare către cei care dețin autoritate. Uneori, cea mai mică acțiune poate face cea mai mare diferență. Ultimii 20 de ani de Maratonul Scrisorilor demonstrează puterea cuvintelor.”

În fiecare decembrie, oameni din întreaga lume scriu autorităților milioane de scrisori, e-mailuri, tweet-uri, postări pe Facebook și cărți poștale, în sprijinul celor ale căror drepturi sunt atacate. Maratonul Scrisorilor a susținut și a transformat a peste 100 de vieți începând din 2001, eliberându-i pe oameni de tortură, hărțuire sau închisoare nedreaptă.

Unul dintre cazurile prezentate în campania din acest an este Janna Jihad, în vârstă de 15 ani, care a crescut într-un mic sat palestinian Nabi Saleh. În 2009, când Janna avea trei ani, comunitatea ei a început să organizeze demonstrații pașnice săptămânale împotriva ocupației, care au fost întâmpinate cu violență de către forțele israeliene. Când Janna avea șapte ani, ea a început să folosească telefonul mamei pentru a înregistra experiențele comunității sale și a fost recunoscută drept una dintre cele mai tinere reportere pentru drepturile omului.

Janna s-a confruntat cu amenințări cu moartea și intimidare pentru munca ei, dar este hotărâtă să continue să vorbească deschis. Ea a spus:

“Fiind crescută într-o familie de activişti – auzind poveştile bunicii sau bunicului meu, ascultându-mi unchii vorbind despre arestare, învăţând despre rezistenţă – m-a inspirat să nu tac. Să taci în astfel de situații este imposibil. De ce aș rămâne tăcută dacă vreau să schimb realitatea în care trăim și ceea prin ce încă trecem?”

Amnesty International îndeamnă susținătorii să scrie scrisori pentru a cere protecție pentru Janna.

Amnesty International cere dreptate, de asemenea, pentru:

• Nikita Zalatarev, care avea doar 16 ani când a fost arestat după ce a fost prins în mulțimea care părăsea un protest în Belarus. El a fost ținut în izolare, unde se spune că ar fi fost torturat.
  • Wendy Galarza, care a fost împușcată după ce a participat la un protest pentru a cere dreptate pentru o femeie ucisă în Cancún, Mexic.
  • Bernardo Caal Xol, care este închis în Guatemala pentru campania împotriva distrugerii râului Cahabón.
  • Jurnalista Zhang Zhan, închisă în China pentru munca ei de informare despre focarul de Covid-19 din Wuhan.
  • Panusaya („Rung”) Sithijirawattanakul, o activistă de 22 de ani care riscă închisoare pe viață pentru că a cerut libertate și democrație în Thailanda.
  • Anna Sharyhina și Vira Chernygina, care conduc o organizație LGBTI în Ucraina. Anna și Vira au fost atacate și abuzate, iar autoritățile nu au reușit să le protejeze.
  • Ciham Ali din Eritreea, care a dispărut de mai bine de opt ani. Când avea 15 ani, a fost luată de autoritățile eritreene în timp ce încerca să părăsească țara și de atunci nu a mai fost văzută.

Maratonul Scrisorilor a început în urmă cu 20 de ani la Varșovia, Polonia, când un grup de prieteni a decis să sărbătorească Ziua Drepturilor Omului (10 decembrie) cu un maraton de 24 de ore în care să scrie scrisori. De la 2326 de scrisori în 2001 la 4,5 milioane de scrisori, tweet-uri și semnături de petiții în 2021, Maratonul Scrisorilor a devenit cea mai mare campanie pentru drepturile omului din lume.

Este o campanie care într-adevăr funcționează – așa precum poate atesta Jani Silva, o activistă de mediu din Columbia. Opoziția neînfricată a ei față de poluarea mediului și încălcările drepturilor omului a dus la hărțuire, intimidare și amenințări cu moartea. În 2020, peste 400.000 de persoane au întreprins acțiuni prin Maratonul Scrisorilor, cerând protecția ei.

Jani a spus:

“Sunt foarte recunoscătoare pentru scrisori. Din tot sufletul, această campanie m-a ținut în viață. Este ceea ce i-a împiedicat să mă omoare pentru că ei știu că voi sunteți acolo.”

Semneaza

Comentariile sunt închise