Amnesty International Moldova

Amnesty International este o mișcare globală de peste 7 milioane de oameni angajată să apere pe cei cărora li s-a refuzat dreptatea sau libertatea.

Retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul pornește lupta pentru drepturile femeilor în întreaga lume

Screenshot 2021-07-06 at 13-48-10 Turkey’s withdrawal from the Istanbul Convention rallies the fight for women’s rights acr[...]

Retragerea condamnabilă a Turciei din Convenţia de la Istanbul va supune milioane de femei şi fete la unui risc major de violenţă, a declarat Amnesty International. Declarația președintelui Erdoğan cu privire la decizia de a renunța la tratatul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice va intra în istorie, este pentru prima dată când un membru al Consiliului Europei se retrage de la o convenție internațională privind drepturile omului.

„Turcia și-a întors spatele împotriva standardului de bază în ceea ce privește siguranța femeilor și a fetelor.”

Această acțiune a atras condamnarea generală din întreaga lume și a declanșat proteste la nivel național într-o țară în care violența domestică este predominantă și cel puțin 300 de femei au fost ucise numai anul trecut.

Turcia a întors spatele împotriva standardului de bază în ceea ce privește siguranţa femeilor şi fetelor.

„Această retragere transmite un mesaj nesăbuit și periculos agresorilor care abuzează, mutilează și ucid: că pot continua să facă acest lucru cu impunitate”, a declarat Secretara Generală Amnesty International, Agnès Callamard.

„Turcia a întors timpul înapoi cu zece ani cu privire la drepturile femeilor şi a stabilit un precedent îngrozitor. Această decizie regretabilă a devenit deja un motiv de a aduna activiștii pentru drepturile femeilor din întreaga lume. Trebuie să ne unim pentru a rezista altor atacuri asupra drepturilor noastre.”

Această retragerea are loc la trei luni după ce președintele Erdoğan a anunțat decizia prin decret prezidențial în pofida mobilizării masive a femeilor și a persoanelor LGBTI din Turcia și din întreaga lume. Decizia a fost condamnată în mod clar de guverne, organisme internaţionale şi lideri mondiali, inclusiv Joe Biden şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Această retragere transmite un mesaj nesăbuit și periculos agresorilor care abuzează, mutilează și ucid: că pot continua să facă acest lucru cu impunitate.”

În mai 2011, tratatul a fost deschis semnăturilor de către Consiliul Europei de la Istanbul. Acesta oferă un cadru legal pentru protejarea femeilor împotriva violenței și promovarea egalității de gen, prin legislație, educație și sensibilizare. Cele patru principii cheie ale Convenției privind prevenirea, protecția, urmărirea penală și coordonarea politicilor au ca scop asigurarea unei structuri complexe pentru combaterea violenței bazate pe gen.

Prin ratificarea și punerea în aplicare, Convenția a condus la îmbunătățiri semnificative ale modului în care statele tratează persoanele care se confruntă cu violența bazată pe gen. Printre acestea se numără crearea unor linii de ajutor 24/24 pentru supraviețuitoarele violenței domestice în Finlanda, introducerea definițiilor bazate pe consimțământ ale violului în Islanda, Suedia, Grecia, Croația, Malta, Danemarca și Slovenia începând din 2018.

Convenția de la Istanbul este un instrument larg acceptat în domeniul drepturilor omului pentru a aborda nivelurile de violență împotriva femeilor în Europa. În iunie, Liechtenstein a devenit cea de-a 34-a țară din 47 din Consiliul Europei care a ratificat convenția.

Dar Convenția se confruntă, de asemenea, cu o reacție neplăcută în multe părți ale Europei și devine un instrument al mai multor guverne pentru a răspândi dezinformarea și pentru a demoniza egalitatea de gen, drepturile femeilor și comunității LGBTI.

„Retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul a motivat activiști din întreaga lume să apere drepturile femeilor și a comunității LGBTI.”

Retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul reprezintă o evoluţie extrem de îngrijorătoare, pe fundalul unei lupte continue pentru drepturile din ţară. Pe 26 iunie, poliția a folosit forță excesivă asupra manifestanților la Pride-ul din Istanbul, care au văzut că celebrarea anuală a drepturilor LGBTI a fost interzisă pentru al șaselea an consecutiv. Sute de participanți la Pride au fost atacați cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. Cel puțin 47 de persoane au fost reținute, dintre care doi minori și un jurnalist care a fost supus torturii și altor tratamente rele atunci când mai mulți ofițeri de poliție l-au reținut la fața locului. Un ofițer a îngenuncheat pe gât, restricționând sever capacitatea de a respira.

„Lupta pentru respectarea drepturilor celor afectați de violența bazată pe gen continuă.”

„Retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul este vârful unui aisberg periculos împotriva drepturilor. Dar, în același timp, a motivat activiști din întreaga lume să apere drepturile femeilor și a comunității LGBTI”, a declarat Agnès Callamard.”

„În lunile de la emiterea decretului preşedintelui Erdoğan, femeile din Turcia şi din întreaga lume au vorbit despre Convenţie mai mult ca niciodată şi au ieşit în stradă pentru a cere dreptate. Lupta pentru respectarea drepturilor celor afectați de violența bazată pe gen continuă.”

CONTEXT

Turcia este prima şi singura ţară din Consiliul Europei care s-a retras din Convenţia internaţională a drepturilor omului. 34 din cele 47 de ţări ale Consiliului Europei au semnat şi ratificat Convenţia de la Istanbul.

Azerbaidjanul și Rusia sunt singurele state membre ale Consiliului Europei care nu au semnat încă tratatul. Săptămâna trecută, Ucraina şi Regatul Unit şi-au anunţat angajamentul ferm faţă de ratificarea acesteia. Mexic – care are statut de observator în Consiliul Europei – şi-a exprimat, de asemenea, intenţia de a face parte din convenţie.

Guvernul din Turcia şi susţinătorii săi au declarat: Convenţia ameninţă „valorile familiei” şi „normalizează homosexualitatea”, afirmaţii care au fost reluate de mai multe guverne, inclusiv Polonia şi Ungaria, pentru a-și justifica încercările lor de a retrage drepturile.

Adaugă comentariu