Rusia: Autoritățile încearcă să închidă “Memorial”, unul dintre cele mai respectate grupuri pentru drepturile omului din țară

Russia 15.11

Ca recție la știrea că procurorii ruși au cerut lichidarea grupului proeminent pentru drepturile omului “International Memorial” și a organizației soră a acestuia – ”Human Rights Centre Memorial”, Marie Struthers, directoarea pentru Europa de Est și Asia Centrală la Amnesty International, a declarat:

“Decizia autorităților ruse de a distruge unul dintre cele mai vechi și mai influente grupuri pentru drepturile omului din țară demonstrează determinarea lor necontenită de a pune capăt tuturor activităților în curs de desfășurare în domeniul drepturilor omului în Rusia. Vizând “Memorial” și misiunea sa de a păstra memoria victimelor încălcărilor drepturilor omului din perioada sovietică, autoritățile consideră că pot pur și simplu să șteargă pentru totdeauna din cărțile de istorie crimele comise de stat în trecut împotriva propriului popor.”

Demersul autorităților ruse de a lichida unul dintre cele mai vechi și mai influente grupuri de apărare a drepturilor omului din țară demonstrează determinarea lor necontenită de a pune capăt tuturor activităților în domeniul drepturilor omului în Rusia.

– Marie Struthers, directoare pentru Europa de Est și Asia Centrală Amnesty International

“Chiar dacă publicațiile nu au fost etichetate ca ”agent străin” , Procuratura Generală susține că, International Memorial încalcă, printre altele, Declarația Universală a Drepturilor Omului și Convenția cu privire la Drepturile Copilului. Această afirmație este absurdă și nejustificată, deoarece ONG-urile nu pot încălca tratatele internaționale, ci statele. Dacă biroul procurorului – și autoritățile ruse în general – valorificau într-adevăr legislația internațională a drepturilor omului, Rusia ar fi fost într-o situație diferită.”

“Legea “agenților străini” este folosită nu numai împotriva criticilor Kremlinului, ci și împotriva tuturor vocilor independente. Acuzând grupul Memorial de ‘glorificarea terorismului și a extremismului’, Procuratura Generală trădează un nivel de cinism care depășește orice imaginație.”

“Autoritățile ruse trebuie să pună capăt imediat represaliilor împotriva ”Memorial” și să alinieze legislația rusă de reglementare a asociațiilor la legislația și standardele internaționale privind drepturile omului, inclusiv prin abrogarea legii “agenților străini”.”

Context

Pe data de 11 noiembrie, s-a aflat că, cu trei zile mai devreme, Procuratura Generală a Rusiei a solicitat Curții Supreme să lichideze Memorial International. A doua zi, organizația sa soră, Centrul pentru drepturile omului Memorial, a anunțat că o acțiune similară fusese întreprinsă împotriva sa de către Procuratura din Moscova.

Curtea Supremă va analiza cererea Procurorului General pe 25 noiembrie. Data audierii la Tribunalul din Moscova încă nu se cunoaște.

Printre cele mai vechi și mai respectate grupuri pentru drepturile omului din Rusia, organizațiile gemene Memorial și-au început activitatea în 1988, în timpul valului de reforme ale perestroikăi. Criticul sovietic și laureat al Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov a fost primul președinte al Memorial până la moartea sa în 1989.

Adaugă comentariu