Rusia: Curtea Europeană a Drepturilor Omului declară legile care interzic uniunile între persoane de același sex drept violare a drepturilor omului

Screenshot 2021-07-15 at 17-04-36 Russia European Court of Human Rights acknowledges that the country’s ban on sex-same uni[...]

Ca reacție la știrea că, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Rusia încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului prin faptul că nu recunoaște relațiile dintre cuplurile de același sex conform legislației, Natalia Zviagina, directorul Oficiului din Moscova al Amnesty International, a declarat:

„Această decizie importantă evidențiază faptul că guvernul rus este de partea greșită a istoriei, susținând și promovând homofobia și privând persoanele LGBTI de drepturile fundamentale ale omului.”

Curtea Europeană a declarat în mod explicit că statul rus este obligat să respecte drepturile omului ale cuplurilor de același sex și să garanteze recunoașterea lor egală în conformitate cu legea.

„Deși există puține speranțe că autoritățile ruse vor ridica interdicția căsătoriilor între persoane de același sex, această hotărâre oferă metode alternative prin care relațiile de același sex pot fi recunoscute legal.”

„Solicităm autorităților ruse să pună capăt imediat tuturor formelor de discriminare împotriva persoanelor LGBTI, să abroge legea homofobă privind „propaganda relațiilor sexuale netradiționale” și să ia toate măsurile pentru a proteja pe deplin persoanele LGBTI și drepturile omului, inclusiv dreptul la familie”.

Context

În data de 13 iulie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că lipsa oricărei oportunități de recunoaștere oficială a relațiilor între persoane de același sex în Rusia constituie o încălcare a articolului 8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale („dreptul la familie”). Cauza s-a bazat pe trei cereri adresate Curții de către cuplurile de același sex din Moscova și Gryazi (regiunea Lipetsk) care, începând cu 2009, au încercat să se căsătorească doar pentru ca cererile lor de căsătorie să fie refuzate de birourile locale de înregistrare.

“În decizia sa, Curtea Europeană a evidențiat că guvernele naționale pot avea „o marjă de apreciere pentru a alege forma cea mai adecvată de înregistrare a căsătoriilor de același sex, ținând cont de contextul social și cultural specific”, însă Rusia a „depășit această marjă, deoarece niciun cadru juridic care ar fi putut proteja relațiile dintre cupluri de același sex nu a fost disponibil conform legislației.”

Curtea consideră că Rusia ar putea official recunoaște statutului cuplurilor de același sex într-o altă formă decât căsătoria între persoane de același sex, care a fost interzisă în mod explicit de amendamentele la Constituția Rusiei adoptate în 2020.

Adaugă comentariu