Rusia: Eliberați imediat liderul organizației Otkrytaya Rossiy reținut după ce a fost scos din avion

Rusia 01.06

Ca reacție la știrea că Andrei Pivovarov, directorul executiv al ”Otkrytaya Rossiya” recent desființată fiind o mișcare rusă a drepturile omului pro-democratică, a fost scos dintr-un zbor în Sankt Petersburg și reținut arbitrar, Natalia Zviagina, directorul Oficiului din Moscova al Amnesty International, a declarat:

„Aceasta este o mişcare obraznică din partea Kremlinului în încercarea lor continuă de a utiliza legea privind organizaţiile „nedorite” pentru a-i ataca şi a-i aduce la tăcere pe critici. Unicul scop al acestei legislații este de a pune presiune asupra organizațiilor independente și de a urmări penal persoanele asociate cu ele.

În pofida recentei sale desființări pentru a preveni autoritățile de la urmărirea membrilor săi, atacul asupra  mișcării ”Otkrytaya Rossiya” continuă.

„Autorităţile ruse trebuie să pună capăt represaliilor împotriva oponenţilor lor politici şi a altor voci critice din ţară. Andrei Pivovarov trebuie eliberat imediat, toate acuzaţiile împotriva lui şi a altor persoane urmărite penal conform legii „organizaţiilor nedorite” trebuie retrase, iar această legislaţie discriminatorie trebuie revocată”.

Context

În seara zilei de 31 mai, poliția l-a scos pe Andrei Pivovarov de pe aeronava cu direcția Varșovia, în timp ce avionul era deja pe pista gata de decolare. El a fost reținut în legătură cu o cauză penală în temeiul articolului 284.1 („desfășurarea activităților în cadrul unei organizații nedorite”). Autoritățile ruse au interzis organizația din Marea Britanie ”Open Russia” în aprilie 2017, ceea ce a dus la represalii pe scară largă împotriva grupului rus cu același nume.

Conform investigației, „fapta criminală” pe care se pretinde că a comis, este că a distribuit în august 2020 o postare pe Facebook a United Democrats — un grup care sprijină candidații independenți și alegeri competitive. Una din persoanele care candida la alegerile locale și era menționată în postare a fost Yana Antonova, care a condus anterior oficiul ”Otkrytaya Rossiya” din Krasnodar și care a fost condamnată pentru încălcarea legii „organizațiilor nedorite”.

Casa lui Andrei Pivovarov a fost supusă perchezițiilor în aceeași seară fără mandat judecătoresc, sub pretextul unei „urgenţe”. El a fost reținut peste noapte și transportat la Krasnodar în Rusia de Sud la 1 iunie.

În primele ore ale zilei de 1 iunie, anchetatorii susţinuţi de unitatea specială de poliţie au efectuat percheziţii în casele lui Aleksandr Soloviov, predecesorul lui Pivovarov la ” Otkrytaya Rossiya, Dmitri Gudkov, fost deputat în Duma de Stat, asistentul său Vitaly Venediktov şi mătuşa lui Gudkov, Irina. Deși se pare că aceste percheziții au fost efectuate în legătură cu o altă cauză penală, momentul efectuării acestora ar putea sugera că autoritățile au efectuat o acțiune coordonată împotriva altor membri vocali ai opoziției.

Adaugă comentariu