Rusia: ONG-urile lui Aleksei Navalny, interzise fiind considerate „extremiste”, privând mii de oameni de drepturile lor

russia 26.04

Ca reacție la noutățile că o instanță rusă a desemnat trei organizații fondate de Aleksei Navalny ca fiind „extremiste”, Natalia Zviagina, directorul biroului Amnesty International din Moscova, a declarat:

”Prin această decizie, autoritățile ruse au echivalat activitățile organizațiilor societății civile cu infracțiuni grave, punând zeci de mii de susținători ai lui Navalny în pericol de a fi urmăriți penal. Aceasta este una dintre cele mai cinice și mai obraznice încercări de până acum ale Kremlinului de a reprima drepturile la libertatea de exprimare și de asociere. Combinată cu modificările legislative recente, această hotărâre interzice efectiv oricărei persoane care s-a asociat sau chiar a susținut aceste trei organizații să candideze la o funcție publică timp de până la cinci ani.”

”În ultimele luni, în Rusia s-a desfășurat o campanie fără precedent de represiune motivată politic.”

Regimul lui Vladimir Putin compensează scăderea sprijinului public prin crearea unei atmosfere de frică și disperare, aruncându-și rivalii politici după gratii, forțându-i să părăsească țara și interzicând rând pe rând organizațiile care nu sunt agreate de regim.

”Decizia de a interzice organizațiile lui Aleksei Navalny trebuie anulată imediat, iar autoritățile ruse trebuie să înceteze să mai folosească în mod abuziv legislația „anti-extremistă” pentru a-și reduce la tăcere criticii. Drepturile la libertatea de exprimare și de asociere ale celor care au opinii critice în țară trebuie să fie pe deplin garantate, în conformitate cu legislația internațională privind drepturile omului.”

În ultimele luni, în Rusia a avut loc o campanie fără precedent de represiune motivată politic. Regimul lui Vladimir Putin compensează scăderea sprijinului public prin crearea unei atmosfere de frică și disperare, aruncând rivalii politici după gratii, forțându-i să părăsească țara și interzicând organizațiile care nu simpatizează cu regimul.

Context

În seara zilei de 9 iunie, Tribunalul orașului Moscova a catalogat drept „extremiste” și a interzis trei organizații legate de prizonierul de conștiință Aleksei Navalny – Fundația Anticorupție, Fundația pentru protecția drepturilor cetățenilor și „Sediul lui Navalny”. Hotărârea va intra în vigoare după încheierea unui apel sau după 30 de zile, dacă nu va fi contestată cu succes. Anticipând decizia, cele trei grupuri afectate au anunțat deja că își încetează activitatea pentru a-și proteja angajații și susținătorii.

Conform noilor amendamente la legislația „antiextremism”, promulgate săptămâna trecută de Vladimir Putin, orice persoană care a fondat, condus, lucrat sau a participat într-un mod sau altul la activitățile organizațiilor „extremiste” nu poate candida la nicio funcție publică pentru o perioadă cuprinsă între trei și cinci ani de la intrarea în vigoare a interdicției organizației. Până la 200.000 de persoane care au contribuit la eforturile de crowdfunding ale lui Navalny ar putea cădea sub incidența noii legi, potrivit lui Leonid Volkov, asociat al lui Navalny, deoarece noua lege poate fi aplicată retroactiv.

Adaugă comentariu