Slovenia: Recunoașterea faptului că sexul fără consimțământ este viol este o „victorie istorică pentru femei”

slovenia 07.06

Ca răspuns la adoptarea de către Parlamentul sloven a unor amendamente la Codul penal al țării, care vor recunoaște că sexul fără consimțământ este viol, directorul Amnesty International pentru Europa, Nils Muižnieks, a declarat:

”Aceasta este o victorie istorică pentru femeile din Slovenia și un pas important spre schimbarea culturii, atitudinilor și comportamentelor. Este, de asemenea, un testament al anilor de campanie a supraviețuitoarelor care au contribuit la asigurarea faptului că alte femei nu trebuie să treacă prin ceea ce au îndurat ele.”

”În mod incredibil, Slovenia a devenit doar a treisprezecea țară din Europa care recunoaște simplul fapt că sexul fără consimțământ este viol, deși există o tendință pozitivă în regiune, și din ce în ce mai multe țări își schimbă definițiile legale ale violului.”

„Mai sunt încă multe de făcut pentru a contesta atitudinile adânc înrădăcinate față de viol și stereotipurile de gen dăunătoare, dar astăzi ne luăm un moment pentru a sărbători.”

Context

În conformitate cu Convenția de la Istanbul, pe care Slovenia a ratificat-o în 2015, violul și toate celelalte acte de natură sexuală lipsite de consimțământ trebuie să fie clasificate ca infracțiuni. Până în prezent, Codul penal sloven prevedea dovada folosirii forței sau a amenințării cu folosirea forței și a violenței pentru a clasifica un act ca fiind viol.

Schimbarea este rezultatul unei campanii îndelungate desfășurate de persoane și grupuri ale societății civile, inclusiv Amnesty International.

Slovenia devine cea de-a 13-a țară din Spațiul Economic European care își schimbă definiția juridică a violului cu una bazată pe consimțământ, după Belgia, Croația, Cipru, Danemarca, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Suedia și Regatul Unit. Consultări privind proiecte de lege similare sunt, de asemenea, în curs de desfășurare în Spania și în Țările de Jos.

Adaugă comentariu