Amnesty International Moldova

Amnesty International este o mișcare globală de peste 7 milioane de oameni angajată să apere pe cei cărora li s-a refuzat dreptatea sau libertatea.

Petiție|

CEREM Eliberarea lui Alexei Navalny

MOSCOW, RUSSIA - APRIL 30: Russian opposition leader Alexei Navalny attends  a rally for 'free Internet' and in support of the Telegram Messenger in Akademika Sakharova Avenue in Moscow, Russia, on April 30, 2018. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)

Alexei Navalny, o figură proeminentă a opoziției ruse și activist anticorupție, reținut ilegal și închis pentru doi ani și jumătate, are probleme de sănătate care se agravează de la o zi la alta. El trebuie eliberat imediat, iar în așteptarea eliberării sale, examinat și tratat de specialiști medicali calificați în care el are încredere.

La 20 august 2020, Alexei Navalny s-a îmbolnăvit grav în timpul unui zbor spre Moscova. Experții din mai multe țări au concluzionat mai târziu că a fost otrăvit cu o substanță chimică militară interzisă -Novichok. La 22 august a fost transportat în Germania pentru tratament, fiind inconștient și într-o stare critică. Navalny s-a întors în Rusia la 17 ianuarie 2021 și a fost luat imediat în custodie. Acuzat de autorități că nu i s-a raportat ofițerului său de probațiune în timpul tratamentului său în Germania, o instanță de la Moscova a decis să-l închidă pe Aleksei Navalny timp de 2 ani și 8 luni (ulterior redus cu două luni) pentru „încălcarea termenilor unei pedepse cu suspendare”.

Starea de sănătate a lui Alexei Navalny s-a înrăutățit semnificativ în închisoare. Suferă de dureri debilitante în spate și amorțeală la nivelul picioarelor și mâinilor, a fost diagnosticat de medicii închisorii cu o dublă hernie la nivelul coloanei vertebrale și starea lui pare să se înrăutățească. Starea lui poate să se complice şi mai mult după ce a fost otrăvit. Alexei Navalny a început greva foamei pe 31 martie, în semn de protest față de refuzul administrației închisorii de a-i oferi asistență medicală adecvată. Autoritățile ruse sunt responsabile pentru oferirea unei astfel de îngrijiri medicale. Cu toate acestea, în ciuda solicitărilor repetate, ei au refuzat vizitarea lui Alexei Navalny de către un medic la alegerea sa.

Pe lângă problemele sale grave de sănătate, Navalny a raportat, de asemenea, că este trezit de ofițerii închisorii la fiecare oră pe tot parcursul nopții, noapte după noapte.

Rusia are prevederi obligatorii de a respecta şi proteja drepturile la viaţă şi sănătate ale deţinuţilor şi de a-i proteja de tortură şi de alte rele tratamente.

Semnează petiția acum și îndeamnă-l pe președintele Vladimir Putin să se folosească de autoritatea sa pentru a asigura accesul imediat al lui Aleksei Navalny la un specialist medical în care are încredere, în așteptarea eliberării sale. Spune-i să pună capăt intimidării şi persecutării lui Aleksei Navalny şi a tuturor criticilor guvernamentali.

SEMNEAZĂ PETIȚIA

Acționează acum! Semnează petiția

Semnarea petiției este momentan închisă

Adaugă comentariu