Petiție|

CEREM eliberarea lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega

Former chief editor of a Telegram channel Nexta Roman Protasevich was detained in Minsk onboard a Ryanair plane that made an emergency landing in the Belarusian capital on 31 August 2020
File photo: Roman Protasevich former editor in chief of the Nexta (or Nehta)  Telegram and youtube channel initiator covering the Belarusian protests, speaking during the rally are seen in Gdansk, Poland on 31 August 2020 Belarusians living in Gdansk and their Polish supporters attend Solidarity with Belarus rally in Gdansk, to support protesters in Belarus.  (Photo by Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images)

Jurnalistul din Belarus Roman și prietena sa Sofia au fost arestați ilegal de autoritățile din Belarus, după ce zborul lor de la Atena la Vilnius a fost forțat să aterizeze la Minsk din cauza unei alerte false cu bombă. Cere eliberarea lor imediată.

La 23 mai 2021, Roman Protasevici împreună cu partenera sa Sofia Sapega se aflau în aeronava care se deplasa din Atena spre Vilnius, Lituania. Roman, un critic împotriva guvernului din Belarus, a fost căutat de autorități pentru activitatea sa de blogger și jurnalism, fiind o figură publică proeminentă a protestelor împotriva alegerilor controversate, care au avut loc în august 2020. În timp ce avionul companiei RyanAir în care se aflau trecea prin spațiul aerian din Belarus, controlorii traficului aerian din Belarus au ordonat brusc ca avionul să aterizeze pretinzând că existau rapoarte despre o bombă la bord. Avionul a fost „însoțit” de un alt avion de luptă din Belarus în timp ce a aterizat pe aeroportul din Minsk. După ce a trăit în exil din cauza preocupărilor legate de siguranța lui în Belarus, Roman a fost forțat să se întoarcă.

Detenţia lui Roman şi a Sofiei a provocat un protest internaţional. Nu există nicio dovadă precum că au comis o infracţiune recunoscută la nivel internaţional, dar totuși au fost reţinuţi în mod arbitrar fiind o răzbunare pentru activitatea lui jurnalistică.

Autoritățile din Belarus au antecedente de abuz față de persoanele care dau dovadă de disidență pașnică. În august 2020, în timpul protestelor postelectorale, peste 30 000 de persoane au fost reținute în mod arbitrar și au fost depuse sute de plângeri de tortură și maltratare. Mulţi dintre cei reţinuţi sunt acum condamnaţi la ani de închisoare pentru că şi-au manifestat în mod paşnic dezacordul.

În cazul în care este condamnat, Roman Protasevici riscă până la 20 de ani de închisoare și este în pericol grav de tortură și alte tratamente inumane. Pe 24 mai, Roman a apărut la televiziunea de stat din Belarus făcând o „declarație” autoincriminatoare în fața unei camere, cu răni vizibile pe fața. Amnesty International este preocupat de faptul că această „declarație” ar fi putut fi facută forțat şi că Sofia Sapega este reţinută pentru a pune presiune pe Roman.

Semnează petiția acum sau trimite un e-mail procurorului general al Republicii Belarus, Andrei Shved, și cere ca Roman Protasevici și Sofia Sapega să fie eliberați imediat.

SEMNEAZĂ AICI

Acționează acum! Semnează petiția

Semnarea petiției este momentan închisă

Adaugă comentariu