Petiție|

ÎNGRIJORĂRI PRIVIND SIGURANŢA MEMBREI ”PIERDUTE” A TRUPEI PUSSY RIOT

Pussy riot foto

La 22 octombrie a.c., Nadezhda Tolokonnikova, membra întemniţată a trupei punk Pussy Riot, a fost urcată într-o maşină sub pretextul de a fi transferată într-un alt loc de detenţie. Locul aflării ei rămâne necunoscut. Există îngrijorări serioase cu privire la siguranţa şi sănătatea ei.

Legislaţia din Federaţia Rusă obligă serviciul de executare a pedepselor penale să-i anunţe pe membrii familiei deţinutului despre locul aflării acestuia în decurs de zece zile după transferarea lui într-un nou loc de detenţie. Cu toate acestea, nu există restricţii legale cu privire la durata perioadei de transfer a deţinutului. Unul din avocaţii Nadezhdei Tolokonnikova a declarat pentru Amnesty International că serviciul de executare a pedepselor penale s-ar putea intenţionat să o ţină în tranzit pentru „a-i face viaţa dificilă”. Perioada îndelungată a transferului ar putea fi o modalitate de presiune şi o pedeapsă de facto pentru recenta sa scrisoarea deschisă în care aduce critici administraţiei serviciului de executare a pedepselor penale şi pentru greva foamei care a urmat.

Ţinând cont de recentele cazuri de presiune şi intimidare la care a fost supusă Nadezhda Tolokonnikova de către oficialii penitenciarului în care s-a aflat anterior, familia şi avocaţii ei sunt îngrijoraţi că ea ar putea fi supusă din nou intimidărilor şi ameninţărilor. S-a anunţat că în seara zilei de 22 octombrie a.c., Nadezhda Tolokonnikova a fost urcată într-un automobil şi dusă într-o altă închisoare, probabil în oraşul Chuvash din Alatyr. Ulterior, s-a anunţat că ea s-ar putea afla în penitenciarul din oraşul Ural din Chelyabinsk. Ca urmare a acestor informaţii, membrii comisiei publice locale de monitorizare a locurilor de detenţie au încercat să afle locul aflării sale şi să o viziteze, dar serviciul regional de executare a pedepselor penale a refuzat să confirme dacă Nadezhda Tolokonnikova este deţinută în regiune sau să ofere orice date despre locul aflării ei.

Semnaţi petiţia şi cereţi autorităţilor ruse:

• Să îndemnaţi Serviciul de Executare a Pedepselor Penale al Federaţiei Ruse să dezvăluie locul aflării ei familiei sale;
  • Să vă exprimaţi îngrijorarea că Nadezhda Tolokonnikova este prizonier de conştiinţă privată de libertate pentru exercitarea dreptului la libertatea de exprimare şi că ea trebuie eliberată imediat şi necondiţionat;
  • Să solicitaţi autorităţilor din Federaţia Rusă să asigure siguranţa Nadezhdei Tolokonnikova în timp ce este transferată la un alt loc de detenţie şi la noul loc de detenţie.

Stimate Gennadii Aleksandrovich Kornienko!

Director al Serviciului de Executare a Pedepselor Penale al Federaţiei Ruse

Am aflat de la Amnesty International că la 22 octombrie 2013, Nadezhda Tolokonnikova, membra întemniţată a trupei punk Pussy Riot, a fost urcată într-o maşină sub pretextul de a fi transferată într-un alt loc de detenţie. Locul aflării ei rămâne necunoscut. Din această cauză eu îmi exprim îngrijorarea şi temerea pentru siguranţa şi integritatea ei.

Consider că transferul de lungă durată al Nadezhdei Tolokonnikova poate fi o acţiune de a face presiuni şi de a o pedepsi pentru recenta scrisoare deschisă, în care ea a criticat dur administraţia penitenciarului şi pentru greva foamei pe care a declarat-o. În acest context solicit ca instituţia pe care o conduceţi imediat să facă publică informaţia despre locul aflării ei.

Îndemn autorităţile ruse să asigure siguranţa şi protecţia Nadezhdei Tolokonnikova, atât în perioada de transferare, cât şi la locul nou de detenţie unde a fost adusă. În acelaşi timp, consider că Nadezhda Tolokonnikova  este prizonier de conştiinţă privată de libertate pentru exercitarea dreptului la libertatea de exprimare şi ea trebuie eliberată imediat şi necondiţionat!

Stimate Yurii Yakovlevich Chaika!

Procuror General al Federaţiei Ruse

Excelenţă Farit Mukhametshin!