Moldova: Contravențiile și infracțiunile din motive de prejudecată puse în discuție pentru capacitarea avocaților în domeniul drepturilor omului

În data de 16 septembrie, Amnesty International Moldova a organizat o instruire cu tema „Infracțiunile și contravențiile din motive de prejudecată”, la care au participat 15 avocați și avocate (stagiari/e). Seminarul a fost condus de formatorul Igor Dolea, doctor habilitat, profesor universitar, avocat și fost judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Scopul acestui eveniment a fost de a oferi participanților o înțelegere detaliată a diferitelor tipuri de infracțiuni și contravenții motivate de prejudecată și a obligațiilor legale aferente autorităților.

În cadrul activității, participanții/tele au analizat tipurile de infracțiuni și contravenții din motive de prejudecată, cum ar fi crimele de ură și discriminarea, discutând despre impactul acestor infracțiuni asupra victimelor și comunităților. De asemenea, s-au abordat obligațiile pozitive ale autorităților și sistemului juridic pentru prevenirea și combaterea acestor infracțiuni, subliniind importanța protejării victimelor și a promovării egalității și respectului în societate.

Formatorul Igor Dolea a ghidat participanții în înțelegerea procesului de identificare și analiză a infracțiunilor motivate de prejudecată, subliniind importanța distincției dintre aceste infracțiuni și alte tipuri de crime. S-a pus un accent deosebit pe respectarea standardelor internaționale în combaterea infracțiunilor de ură, mai ales în contextul obligațiilor pe care Republica Moldova le are în cadrul Consiliului Europei.

Instruirea a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Instruire a Avocaților al Uniunii Avocaților din Republica Moldova și Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat.

Amnesty International Moldova rămâne dedicată sprijinirii formării profesioniștilor din domeniul juridic, contribuind astfel la dezvoltarea unui sistem de justiție mai echitabil și eficient în Republica Moldova.

Taguri