Cere Rusiei să înceteze îndoctrinarea copiilor

Rusia, în calitate de putere ocupantă, este obligată de dreptul internațional umanitar  privind drepturile omului să ofere copiilor o educație de calitate. În schimb, propaganda și intimidarea sunt folosite în zonele ocupate pentru a ataca moștenirea culturală și identitatea copiilor ucraineni și pentru a-i îndoctrina în versiuni rusești ale istoriei și culturii.

Care este problema?

În toate teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, copiilor li se refuză accesul la școlile ucrainene. Mulți sunt nevoiți să studieze în secret online, trăind cu frica de a fi prinși.

Școlile nu mai predau în limba ucraineană. Toate manualele ucrainene au fost scoase din bibliotecile școlare. Noile manuale conțin propagandă rusă. Conform spuselor unui director de școală din comunitatea Berdiansk, ideea finală este “eliminarea identității ucrainene”.

Dacă nu vreți ca Ucraina să vă ucidă, spuneți-ne tot ce vedeți și știți despre ea

Înștiințare adresată copiilor de la o școală din regiunea Zaporizhzhia

În unele școli, la fiecare etaj sunt plasați polițiști rusești înarmați. Copiii sunt amenințați că vor fi trimiși în orfelinate rusești dacă lipsesc de la școală sau se comportă urât. Unii părinți și-au ascuns copiii acasă și trebuie să mintă în mod repetat autoritățile pentru a-i proteja.

Educația copiilor reprezintă încă un domeniul afectat de agresiunea rusească. Rusia trebuie să înceteze războiul împotriva Ucrainei.

Citiți raportul complet al Amnesty International (în engleză).

Ce poți face pentru a ajuta?

Cere autorităților ruse să oprească îndoctrinarea copiilor ucraineni și să permită profesorilor să ofere o educație de calitate.