Cerem justiție pentru Ucraina

Războiul din Ucraina durează deja zece ani, începând cu ocuparea Crimeei de către Rusia în februarie 2014. De atunci, au fost comise numeroase atrocități asupra oamenilor din Ucraina. Comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a apăra drepturile omului în Ucraina. Cei responsabili pentru încălcări grave și crime în conformitate cu dreptul internațional trebuie aduși în fața justiției.

Care este problema?

În 2014, Rusia a ocupat și anexat ilegal Crimeea Ucrainei și a preluat controlul asupra regiunilor Donețk și Luhansk. În 2022, Rusia a început invazia la scară largă, un act de agresiune și o crimă în conformitate cu dreptul internațional. Timp de zece ani, din cauza războiului, oamenii din Ucraina suferă nenumărate atrocități și încălcări grave ale drepturilor omului.

Timp de zece ani, Amnesty International a documentat crime de război și alte încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar în Ucraina.

Luptele din estul Ucrainei din 2014 s-au soldat cu peste 10.000 de civili uciși sau răniți. În zonele ocupate de Rusia din Crimeea, Donețk și Luhansk, autoritățile de facto au reprimat orice disidență prin represalii brutale, inclusiv prin dispariții forțate, interzicerea presei libere și a educației ucrainene.

De la începutul invaziei pe scară largă, forțele rusești au efectuat atacuri neselective care au provocat mii de victime civile, pe fondul unor dovezi tot mai numeroase privind alte crime de război, inclusiv tortură, violență sexuală și omoruri ilegale. Agresiunea a dus la încălcări ale drepturilor la locuință, sănătate și educație.

“Nu mi-am putut imagina că întreaga Ucraină va deveni un loc periculos într-o singură clipă.” – Anna, cercetător la Amnesty International.

Pentru locuitorii Ucrainei, timp de un deceniu, viața de zi cu zi a fost marcată de suferință. Victimele și supraviețuitorii care au avut de suferit de pe urma agresiunii Rusiei ar trebui să se asigure că drepturile lor la adevăr, justiție și repararea prejudiciului sunt realizate.

Ce poți face pentru a ajuta?

Cereți comunității internaționale să se asigure că toți cei responsabili de încălcări grave ale drepturilor omului și de crime de drept internațional sunt aduși în fața justiției.