Legea cenzurii pe timp de război din Rusia trebuie anulată

În februarie 2022, la o săptămână de la invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia a introdus legi privind cenzura pe timp de război pentru a transforma protestul împotriva invaziei într-o infracțiune gravă. După doi ani, un număr mare de persoane își ispășesc pedepsele de lungă durată cu închisoarea pentru disidență pașnică împotriva războiului. Rusia trebuie să anuleze aceste legi nedrepte și să îi elibereze imediat pe toți cei închiși pentru că s-au opus războiului de agresiune.

Care este problema?

Legile privind cenzura pe timp de război incriminează răspândirea de “falsuri” și “discreditarea” forțelor armate ruse (articolele 207.3 și 280.3 din Codul penal al Federației Ruse), ceea ce atrage după sine o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare. În timp ce spațiul pentru proteste pașnice și libera exprimare abia de exista înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, aceste legi au ca scop să împiedice cu totul ca vocile anti-război din Rusia să fie auzite.

Iată cum arată cenzura de război: Alexandra Skochilenko, o artistă, a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru că a înlocuit etichetele de preț din supermarketuri cu mesaje împotriva războiului. Deputatul municipal de opoziție, Aleksei Gorinov, a denunțat ceea ce Kremlinul a numit o “operațiune militară specială în Ucraina” drept “război” și a fost condamnat la șapte ani. O jurnalistă și mamă a doi copii, Maria Ponomarenko, își ispășește pedeapsa de șase ani pentru o postare pe Telegram despre bombardarea unui teatru din Mariupol. Un număr mare de persoane din întreaga Rusie au fost închise pentru proteste pașnice împotriva războiului.

În pofida sancțiunilor severe, oamenii din Rusia continuă să protesteze împotriva războiului din Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile ruse sunt hotărâte să oprească complet opoziția. În 2023, numărul și durata pedepselor pentru postările anti-război pe rețelele de socializare au crescut. În 2024, parlamentul a votat pentru a permite confiscarea proprietății persoanelor acuzate în temeiul legilor privind cenzura pe timp de război.

Legile privind cenzura pe timp de război din Rusia încalcă drepturile omului. Trebuie să fim solidari cu oamenii din Rusia care au curajul să protesteze împotriva războiului Rusiei în Ucraina.

Citiți mai multe despre protestul anti-război din Rusia aici

Ce poți face pentru a ajuta?

Cere autorităților ruse să anuleze legile privind cenzura pe timp de război și să-i elibereze imediat și necondiționat pe toți cei închiși doar pentru că au protestat pașnic împotriva războiului.