Amnesty International lansează o nouă campanie privind dreptul la avort

Amnesty International lansează o nouă campanie prin care îndeamnă oamenii din toată lume să facă vizibil sprijinul public pentru dreptul la avort.

În ultimii 30 de ani, s-au făcut progrese considerabile în lupta pentru dreptul la avort, cu modificări legislative pozitive în peste 60 de țări. Cu toate acestea, mai sunt multe de realizat, iar progresul rămâne sub amenințare.

Din Argentina și Benin până în Irlanda și Franța, apărătorii vizionari ai drepturilor omului au obținut progrese semnificative în recunoașterea formală a drepturilor la avort. Protestele femeilor împotriva talibanilor din Afganistan, protestele #MahsaAmini din Iran și protestele #GreenWave din America Latină sunt, de asemenea, dovezi ale curajului extraordinar al activiștilor în revendicarea drepturilor sexuale și reproductive.

Astăzi, totuși, lumea este martoră a eforturilor tot mai mari de a bloca acest progres, de a anula realizărilor obținute cu greu și de a promova în schimb politici și legi care vor priva milioane de persoane de drepturile lor sexuale și reproductive.

Campania „1000 de moduri de a sprijini dreptul la avort” a Amnesty International, care se lansează astăzi pe canalele de social media ale organizației, oferă tuturor modalități atractive și influente de a se alătura eforturilor din întreaga lume de a rezista erodării drepturilor și de a proteja dreptul la avort.

“În țări precum Ghana, Polonia, Venezuela și SUA, medicii, asistentele medicale, educatorii și avocații care apără dreptul la avort și oferă servicii esențiale, care salvează vieți, sunt ei înșiși amenințați – intimidați, defăimați, stigmatizați, supuși unor urmăriri penale nedrepte. Cu toate acestea, ei susțin drepturile noastre universale la demnitate în cele mai intime domenii ale sexului și reproducerii: le datorăm sprijinul nostru vocal și solidaritatea noastră vizibilă”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard.

Campania Amnesty pentru dreptul la avort oferă o platformă pentru a ajuta oamenii de pretutindeni să-și exprime în mod clar și public sprijinul pentru dreptul la avort în orice mod care funcționează cel mai bine pentru ei

secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard

“Campania Amnesty pentru dreptul la avort oferă o platformă pentru a ajuta oamenii de pretutindeni să-și exprime în mod clar și public sprijinul pentru dreptul la avort în orice mod care funcționează cel mai bine pentru ei: o colaborare TikTok cu cei dragi, un sondaj al unui cerc de prieteni, semnarea unei petiții publice. Modalități simple, orientate spre acțiune, care, luate împreună, vor contribui la ridicarea profilului public al sprijinului global larg răspândit, dar adesea neglijat, pentru dreptul la avort.  Împreună – vizibil, clar – putem face mult mai dificil pentru cei aflați la putere să ignore cererile noastre.”

În urmă cu doi ani, la 24 iunie 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat cauza Roe v. Wade, care garantase anterior un drept constituțional la avort.

“În fața amplificării discursurilor publice împotriva avortului și a politicilor și legislației anti-avort care câștigă teren în anumite țări, trebuie să ne ridicăm. Pentru binele atât al celor care au nevoie de asistență medicală pentru avort, cât și al celor care oferă această asistență medicală, în contexte adesea pline de ură, solidaritatea și sprijinul nostru trebuie să fie tangibile, neechivoce și vizibile “, a declarat Agnès Callamard.

În ultimul an, Amnesty International a publicat mai multe rapoarte axate pe dreptul la avort la nivel global, inclusiv pe decriminalizarea avortului în Maroc, barierele din calea accesului la avort în Irlanda de Nord și necesitatea de a-i recunoaște și proteja pe cei care apără dreptul la avort. Cel mai recent, organizația a publicat o informare care detaliază modul în care organizațiile pentru sănătatea și drepturile reproductive au raportat că conținutul lor legat de avort a fost eliminat sau marcat ca conținut sensibil, în timp ce unele au fost chiar suspendate de pe platforme precum Facebook, Instagram și TikTok.

Campania „1000 de moduri de a sprijini dreptul la avort” va împărtăși modalități interesante și unice prin care persoanele își pot arăta sprijinul pentru dreptul la avort și va fi lansată pe 24 iunie, prin intermediul canalelor sociale ale Amnesty.