Belarus: Autoritățile desfășoară alegeri prezidențiale într-o atmosferă de frică totală și represiune

Amnesty International cere autorităților din Belarus să înceteze imediat campania lor brutală de represiune împotriva oricărei forme de disidență, care le refuză cetățenilor din Belarus dreptul la libertatea de exprimare, înainte de alegerile prezidențiale programate pentru 26 ianuarie.

„De la alegerile prezidențiale din 2020, criza deja profundă a drepturilor omului din Belarus s-a agravat și mai mult. Printr-o campanie brutală împotriva oricărei disidențe, autoritățile au creat un climat sufocant de teamă, reducând la tăcere orice și pe oricine contestă guvernul”, a declarat Marie Struthers, director pentru Europa de Est și Asia Centrală al Amnesty International.

„Utilizarea sistematică a măsurilor represive, inclusiv detențiile arbitrare, tortura și alte tratamente inumane, precum și criminalizarea efectivă a discursului critic, conturează o imagine sumbră a situației drepturilor omului în Belarusul de astăzi.”

Utilizarea sistematică a măsurilor represive, inclusiv detențiile arbitrare, tortura și alte tratamente inumane, precum și criminalizarea efectivă a discursului critic, conturează o imagine sumbră a situației drepturilor omului în Belarusul de astăzi

Marie Struthers, director pentru Europa de Est și Asia Centrală al Amnesty International

„Este rușinos faptul că comunitatea internațională a permis în mare parte ca criza drepturilor omului din Belarus să se desfășoare și să dispară în umbră. În timp ce atenția este concentrată asupra altor locuri, mii de oameni din Belarus rămân închiși, torturați sau reduceți la tăcere doar pentru că și-au exprimat opiniile. Guvernele și organizațiile internaționale trebuie să acționeze hotărât pentru a pune capăt imediat acestei crize continue și pentru a trage la răspundere autoritățile din Belarus pentru aceasta.”

Represiune pe scară largă

De la protestele în masă care au urmat alegerilor prezidențiale contestate din 2020, autoritățile belaruse au declanșat o represiune neîncetată împotriva disidenței. Protestele pașnice au fost reprimate prin utilizarea unei forțe ilegale de către poliție și alte autorități de aplicare a legii.

Potrivit observatorilor drepturilor omului din Belarus, peste 50.000 de persoane au trecut prin detenție arbitrară pentru că au participat sau au fost asociate cu proteste pașnice din 2020 până în prezent, dintre care 6.550 au fost puse sub acuzație și condamnate, iar 3.697 au primit pedepse cu închisoarea. Mulți dintre ei au fost supuși torturii și altor tratamente inumane. Cel puțin șapte prizonieri politici au murit în detenție din 2021 până acum, cinci dintre ei doar în 2024. Aceste decese ar fi putut fi prevenite și sunt cauzate de condițiile precare de detenție și de îngrijirea medicală insuficientă.

Această campanie s-a intensificat în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2025, autoritățile vizând persoane și grupuri disidente din toate sectoarele societății, direct sau prin intermediul rudelor acestora.

Abuzul legislației anti-extremism a devenit fundamentul principal al strategiei guvernamentale de a înăbuși disidența. Până la sfârșitul anului 2024, 6.565 de resurse online, de la conturi personale de social media până la media independente și organizații internaționale de știri, au fost etichetate arbitrar ca „extremiste”. Persoanele se confruntă cu pedepse severe, inclusiv amenzi mari, pentru orice asociere cu aceste entități.

Apărătorii drepturilor omului au fost vizați în mod special, 93 dintre ei fiind detenți arbitrar din 2020, printre care și activistul veteran pentru drepturile omului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski. Sute de activiști, lideri ai societății civile și cel puțin 45 de lucrători din media se află în prezent în închisoare, iar mulți alții au fost confruntați cu acuzații fabricate, forțându-i pe mulți să fugă din țară.

Taguri