Declarația Amnesty International

Luni, 8 august, Centrul de Comunicare Strategică și Securitatea Informației a făcut o serie de afirmații false cu privire la modul în care Amnesty International a obținut dovezile folosite în comunicatul nostru de presă din 4 august despre Ucraina.

Amnesty International respinge categoric aceste acuzații, care nu au nicio bază și sunt complet false.  Niciuna dintre persoanele pe care le-am intervievat pentru a obține dovezi suplimentare, nu a stat în închisori sau „tabere de filtrare” rusești, sau în teritorii controlate de Rusia – la care Amnesty International nu are acces. Cercetătorii noștri au intervievat toți martorii ale căror declarații le-am folosit, în teritoriile controlate de Ucraina. Toate mărturiile ne-au fost oferite în mod voluntar și în condiții de siguranță.

Investigația publicată la 4 august a fost realizată de aceiași experți ai Amnesty International care, încă de la începutul invaziei rusești, au documentat sistematic încălcările comise de către Rusia ale dreptului umanitar internațional.

Amnesty International a documentat și raportat numeroase încălcări comise de forțele ruse, inclusiv atacuri nediscriminatorii, utilizarea de muniții cu dispersie interzise și execuții extrajudiciare. Multe dintre încălcările pe care le-am documentat reprezintă crime de război și continuăm să cerem ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției. Amnesty International condamnă ferm invazia Rusiei ca fiind un act de agresiune și o crimă în conformitate cu dreptul internațional.