Amnesty International regretă profund nemulțumirea și supărarea provocate de comunicatul de presă despre tacticile militare de luptă ale Ucrainei. De la începutul invaziei rusești, din februarie 2022, Amnesty Internationl a documentat și a raportat foarte minuțios crimele de război și încălcările comise în Ucraina, discutând cu sute de victime – supraviețuitori și supraviețuitoare – ale căror istorii au adus la cunoștință despre realitatea dură a războiului de agresiune din partea Rusiei. Am îndemnat lumea să-și demonstreze solidaritatea față de ucraineni prin acțiuni concrete și vom continua să o facem.
Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în oricare altul este să se asigure că civilii sunt protejați. Aceeași intenție a fost și atunci când am realizat ultima parte a raportului. Deși suntem siguri de conculziile noastre, regretăm durerea cauzată și dorim să clarificăm unele aspecte cruciale.
În comuncatul nostru de presă, am dovedit cum, în cele 19 orașe și sate vizitate, am găsit exemple precum că forțele ucrainene s-au amplasat lângă zone unde locuiau civili, astfel punându-i în pericol cu risc sporit de a fi atacați de forțele rusești. Am făcut această analiză bazându-ne pe legislația dreptului internațional umanitar, care solicită ca toate părțile implicate în conflict să evite localizarea la maximum a obiectelor militare în apropierea zonelor dens populate. Legile războiului există în mare parte ca să protejeze civilii și din acest motiv Amnesty International îndeamnă guvernele să le respecte.
Acest lucru nu înseamnă că Amnesty International consideră că forțele ucrainene ar fi responsabile pentru încălcările comise de forțele rusești sau că armata ucraineană nu ar lua măsuri de siguranță adecvate în alte regiuni ale țării.
Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forțele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările rusești. Doar Rusia este responsabilă pentru abuzurile pe care le-a comis împotriva civililor ucraineni. Activitatea Amnesty în ultimele șase luni, multiplele noastre briefing-uri și rapoarte privind încălcările și crimele de război comise de Rusia reflectă amploarea acestora și gravitatea impactului lor asupra civililor.
Amnesty International a scris guvernului ucrainean în detaliu concluziile noastre pe 29 iulie. În scrisoarea noastră, am inclus coordonatele GPS și alte informații sensibile despre locații, inclusiv școli și spitale, unde am documentat forțele ucrainene care s-au localizat printre civili. Nu am făcut publice aceste informații în comunicatul nostru de presă din cauza riscurilor de securitate pe care le-ar prezenta atât pentru forțele ucrainene, cât și pentru civilii pe care i-am intervievat.
Amnesty International nu încearcă să dea indicații armatei ucrainene cum ar trebui să funcționeze, dar cerem autorităților să respecte obligațiile internaționale umanitare pe deplin.
Prioritatea Amnesty International mereu va fi să se asigure că viețile civililor și drepturile omului sunt protejate în timpul conflictului.
Pentru mai multe informații contactați:
Presa
Amnesty International
email: press@amnesty.org
tel.: +44 (0) 20 7413 5566