Europa: Curtea Europeană a Drepturilor Omului va examina dosare-cheie privind „expulzarea forțată”

Pe 12 februarie, Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului va examina trei dosare-cheie împotriva Letoniei, Lituaniei și Poloniei, privind presupusele expulzări forțate ilegale ale migranților și refugiaților la frontieră, din aceste state UE către Belarus. Este pentru prima dată când Curtea Europeană se va pronunța asupra implicațiilor în materie de drepturi ale omului ale fenomenului pe care UE și statele sale membre îl numesc „migrație instrumentalizată”.

Reprezentanții Amnesty International vor fi prezenți.

„Am fost martori la o tendință tot mai mare de a invoca preocupări de securitate în politicile de migrație. Trebuie să rezistăm încercărilor de a normaliza derogările discriminatorii de la drepturile omului pe baza așa-numitelor situații de urgență”, a spus Mandi Mudarikwa, șeful Diviziei de Litigii Strategice al Amnesty International.

„Cercetările Amnesty International au arătat că Letonia, Lituania și Polonia recurg la controale migraționiste abuzive și practici de expulzare forțată sub pretextul combaterii așa-numitei „migrații instrumentalizate”.

„Cercetările noastre arată, de asemenea, rolul autorităților belaruse în agravarea situației dezastruoase de la frontieră și punerea în pericol a vieților. Aceasta nu absolvă Letonia, Lituania și Polonia de obligațiile lor internaționale privind drepturile omului. Din contra, ar trebui să invoce mai multă, nu mai puțină umanitate.

„Aceste cazuri și eventuala hotărâre reprezintă o oportunitate esențială de a reafirma dreptul de azil, natura absolută a obligațiilor de a nu expulza și dreptul oamenilor de a nu fi expuși la returnări într-un loc unde riscă tratamente inumane și alte încălcări ale drepturilor omului.”

Context

Pe 26 aprilie 2023 și 18 octombrie 2024, Amnesty International a depus o intervenție parte terță la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele C.O.G.G și alții v. Lituania și H.M.M. și alții v. Letonia.

Ambele cazuri ridică întrebări importante referitoare la Articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează interdicția torturii, inclusiv în ceea ce privește principiul de non-refoulement, Articolul 13 privind dreptul la un remediu efectiv și Articolul 4 din Protocolul 4 (A4P4), care interzice expulzările colective.

Amnesty International a documentat de mult timp violențele și abuzurile asupra drepturilor omului la frontierele Letoniei, Lituaniei și Poloniei cu Belarus. În aceste țări, folosirea abuzivă a puterilor în situații de urgență a dus la escaladarea mai multor încălcări ale drepturilor omului, incluzând expulzări ilegale, tortură și alte tratamente inumane, detenție arbitrară și utilizarea intimidării și violenței pentru a forța persoanele să se întoarcă „voluntar”.

Pentru mai multe informații sau pentru a aranja un interviu, vă rugăm să contactați biroul de presă al Amnesty International:

press@amnesty.org

+32 483 680 812

Taguri