Reacționând la vestea că guvernul finlandez a inițiat procesul de retragere din Convenția de la Ottawa, un tratat de referință care interzice utilizarea minelor antipersonal, Esther Major, director adjunct pentru cercetare în Europa al Amnesty International, a declarat:
„Decizia guvernului finlandez de a se retrage din Convenția de interzicere a minelor antipersonal reprezintă un regres îngrijorător, care subminează și mai mult consensul global destinat reducerii victimelor civile în timpul conflictelor armate.
„Minele antipersonal sunt arme care nu fac distincție între combatanți și civili. Ele au efecte devastatoare asupra civililor, uneori chiar și la decenii după ce au fost plasate, iar minele antipersonal neexplodate pot afecta regiuni întregi pentru generații. Utilizarea armelor care, prin natura lor, sunt nediscriminatorii este interzisă de dreptul internațional umanitar cutumiar.
„Această decizie, care urmează retragerii recente a Lituaniei din Convenția privind munițiile cu dispersie, contravine deceniilor de progrese în eliminarea producerii, transferului și utilizării armelor în mod inerent nediscriminatorii. Pe măsură ce lumea se pregătește să marcheze, săptămâna aceasta, Ziua Internațională pentru Conștientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal, cerem guvernului finlandez să își reconsidere decizia, care va pune, inevitabil, în pericol viețile civililor.”
Context
Convenția internațională privind interzicerea minelor antipersonal din 1997 (Tratatul de la Ottawa) interzice utilizarea, stocarea, producerea și transferul minelor antipersonal, ratificată până în prezent de 164 de state.
Miniștrii apărării din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au recomandat recent retragerea din Tratatul de la Ottawa.
Ziua Internațională pentru Conștientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal este marcată pe 4 aprilie.