Georgia: Amnesty International face apel la autoritățile georgiene să oprească atacul legislativ asupra drepturilor LGBTI

După ce partidul de guvernământ din Georgia a propus un proiect de lege constituțională discriminatorie care, printre alte restricții, ar interzice orice exprimare publică sau adunare publică care ar putea fi considerată drept “propagandă a relațiilor între persoane de același sex”, Denis Krivosheev, director adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

“Inițiativa propusă este un atac flagrant la adresa drepturilor omului în Georgia și, în special, a drepturilor persoanelor LGBTI. Este regretabil să vedem că partidul de guvernământ pune în aplicare o astfel de inițiativă dăunătoare într-o țară care aspiră să devină membră a Uniunii Europene pe baza valorilor de respect pentru demnitatea umană, libertate și egalitate pentru toți.”

“Promovând această lege vădit discriminatorie, autoritățile georgiene nu numai că trădează principiile drepturilor omului, dar urmează și cele mai triste exemple din regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale, unde drepturile persoanelor LGBTI sunt tot mai des atacate. Aceste modificări propuse sunt în contradicție directă cu drepturile omului pe care Constituția georgiană le protejează pentru toată lumea: dreptul la libertatea de exprimare, de întrunire și de asociere, indiferent de orientarea sexuală sau de identitatea de gen a celor care se bucură de aceste drepturi”, a adăugat el.

“Facem apel la autoritățile georgiene să renunțe imediat la această inițiativă și să ia măsuri reale pentru ca drepturile omului să devină o realitate pentru toată lumea din Georgia. Persoanele LGBTI, la fel ca toți oamenii, au dreptul la protecție împotriva discriminării și la exercitarea deplină și neexclusivă a tuturor drepturilor omului, inclusiv a drepturilor la libertatea de exprimare și de întrunire pașnică”, a subliniat Denis Krivosheev.

La 25 martie, un membru important al partidului de guvernământ „Visul georgian” a anunțat că intenționează să adopte un proiect de lege menit să combată ceea ce el a numit “propaganda LGBT”. Proiectul de lege are în vedere adoptarea unei liste lungi de măsuri homofobe și transfobe, inclusiv o interdicție totală de a difuza informații sau de a organiza adunări publice care ar putea fi interpretate ca “propagandă a relațiilor homosexuale”, o interdicție de adopție de către cupluri de același sex, o interdicție de schimbare de sex și de recunoaștere a persoanelor non-binare.

Partidul de guvernământ a venit cu această inițiativă la un an după ce a înaintat o altă propunere legislativă restrictivă, legea privind “agenții străini”, care ar fi expus organizațiile societății civile la aceleași riscuri ca și legislația rusă similară. Proiectul de lege a fost în cele din urmă retras în urma unor proteste în masă la Tbilisi.

Taguri