Denis Krivosheev, directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a reacționat la utilizarea de către autoritățile georgiene a unei noi legislații represive pentru suprimarea protestatarilor din Georgia:
„Utilizarea de către autoritățile georgiene a unei legislații draconice, adoptată recent, pentru a suprima disidența pașnică reprezintă o escaladare alarmantă a represiunii asupra drepturilor omului. Legile, adoptate în grabă în decembrie 2024, incriminează efectiv chiar și actele simbolice de protest, cum ar fi aplicarea de autocolante pe clădiri publice. Aceste măsuri sunt folosite în mod deliberat pentru a viza protestatarii pașnici și pentru a reduce la tăcere vocile critice, inclusiv jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și activiști politici.”
“
Utilizarea de către autoritățile georgiene a unei legislații draconice, adoptată recent, pentru a suprima disidența pașnică reprezintă o escaladare alarmantă a represiunii asupra drepturilor omului
Denis Krivosheev, director adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală
„Autoritățile georgiene trebuie să elibereze de urgență toate persoanele reținute pentru exercitarea pașnică a drepturilor lor la libertatea de exprimare și de întrunire pașnică și să efectueze investigații prompte, complete și imparțiale privind toate acuzațiile de utilizare ilegală și disproporționată a forței de către poliție.”
Context
Între 11 și 12 ianuarie, peste 20 de persoane – inclusiv activiști, reprezentanți media și membri ai opoziției politice – au fost arestate la Tbilisi și Batumi în timpul protestelor organizate în semn de solidaritate cu manifestanții proeuropeni arestați anterior.
Unii dintre cei arestați, inclusiv activiștii Tsiala Katamidze și Mate Tsentradze, au fost reținuți în Batumi în baza unei legi adoptate recent, care interzice aplicarea de autocolante de protest pe clădirile publice. Mzia Amaghlobeli, fondatoarea companiilor media Batumelebi și Netgazeti, a fost arestată de două ori pe 12 ianuarie. Inițial, a fost reținută pentru „infracțiunea” administrativă de a lipi un autocolant de protest, iar ulterior a fost arestată din nou în calitate de suspectă penală, acuzațiile împotriva sa nefiind încă dezvăluite. Apărătorul drepturilor omului Gia Jvarsheishvili, care a raportat anterior că a fost torturat în timpul detenției din decembrie, a fost, de asemenea, arestat repatat pe 11 ianuarie și ulterior spitalizat.
Apărătorii drepturilor omului au raportat întârzieri în accesul la persoanele reținute, în contextul unor acuzații conform cărora mai mulți dintre aceștia ar fi fost supuși agresiunii fizice, relelor tratamente și abuzurilor verbale din partea poliției.
Noua legislație, care a intrat în vigoare pe 30 decembrie, a impus restricții suplimentare arbitrare asupra drepturilor la libertatea de exprimare și întrunire pașnică, introducând amenzi considerabile pentru afișarea de lozinci sau postere de protest și acordând poliției puterea de a reține persoane „preventiv”, pe baza suspiciunii că intenționează să încalce normele care reglementează întrunirile publice sau alte legi, pentru o perioadă de până la 48 de ore.