Global/Franța: Summitul AI Action trebuie să se concentreze pe reglementări obligatorii și aplicabile pentru a limita abuzurile generate de inteligența artificială

Înaintea Summitului AI Action, care începe pe 10 februarie, Damini Satija, directoarea programului Tehnologie și Drepturile Omului din cadrul Amnesty International, a declarat:

„În contextul în care lideri globali și directori din industria tehnologiei se reunesc la Summitul AI Action de la Paris, guvernul francez nu trebuie să rateze această oportunitate crucială de a face progrese reale în vederea reglementării inteligenței artificiale (IA) în conformitate cu drepturile omului la nivel global. Guvernele participante la summit nu trebuie să se lase influențate de interesele corporative, în detrimentul celor care resimt cel mai puternic impactul sistemelor IA asupra drepturilor omului.

„Deși Franța a asumat o responsabilitate semnificativă prin găzduirea summitului, participarea societății civile și a activiștilor pentru drepturile omului în agenda principală a evenimentului este complet insuficientă. Alocarea resurselor necesare pentru a asigura un dialog colaborativ cu reprezentanți ai majorității globale, ai comunităților afectate și ai activiștilor pentru drepturile omului nu a fost o prioritate

„Lipsa de sprijin din partea organizatorilor summitului pentru apărătorii drepturilor omului și reprezentanții comunităților care au nevoie de vize pentru a intra în Franța reflectă un angajament insuficient pentru un dialog echitabil cu societatea civilă, în special din țările majorității globale.

„Dacă statele sunt cu adevărat angajate într-o abordare deschisă, incluzivă și bazată pe implicarea mai multor părți interesate în ceea ce privește dezvoltarea, implementarea și reglementarea tehnologiilor de inteligență artificială, ele trebuie să acorde prioritate și să amplifice vocile comunităților afectate.

Trăim acum într-o lume care devine din ce în ce mai înfricoșătoare. Omniprezența algoritmilor predictivi, combinată cu reacțiile globale în creștere împotriva libertăților civile, riscă să ofere un cec în alb companiilor de tehnologie, permițându-le să opereze fără reguli sau ghiduri.

Damini Satija, Directoare Program, Amnesty Tech

„Actorii statali nu trebuie nici ei să fie influențați de falsa „dicotomie inovație vs reglementare” repetată de companiile de tehnologie și conducătorii acestora pentru a sufoca eforturile de reglementare axate pe drepturile omului. Guvernele nu trebuie să ignore problemele sistemice fundamentale ale drepturilor omului, care sunt amplificate din cauza automatizării vieților noastre și implementării tehnologiilor de inteligență artificială.

„Trăim acum într-o lume care pare tot mai înfricoșătoare. Omniprezența algoritmilor predictivi, alături de reacțiile globale în creștere împotriva libertăților civile, riscă să ofere un cec în alb companiilor de tehnologie, permițându-le să opereze fără reguli sau ghiduri.

„Deși guvernele prezintă aceste anunțuri ca „soluții de eficiență”, ele sunt tot mai des asociate cu politicile de austeritate și implementarea tehnologiilor de inteligență artificială bazate pe date masive. În plus, aceste sisteme amplifică discriminarea preexistentă în societate, ducând în final la excluziune, inegalități și consolidarea puterii corporative.

„Există dovezi ample, împreună cu anchete ale societății civile și ale jurnaliștilor, care expun consecințele grave ale tehnologiilor de inteligență artificială care funcționează fără control. De la sisteme letale de arme autonome, la recunoașterea facială folosită pentru supravegherea în masă, și algoritmi de scor de risc utilizați în contextul migrației și în sectorul public pentru distribuirea ajutoarelor sociale, a devenit din ce în ce mai clar că implementarea și utilizarea acestor tehnologii sunt incompatibile cu drepturile noastre și încalcă demnitatea umană.

„Trebuie să recunoaștem și că daunele cauzate de tehnologiile de inteligență artificială au consecințe de amploare, dincolo de tehnologiile în sine. Lanțurile de aprovizionare exploatatoare care le susțin, bazate pe practici de muncă inumane și care provoacă daune ecologice grave, au avut un impact disproporționat asupra oamenilor, în special în țările din Majoritatea Globală. Având în vedere efectele devastatoare și de durată ale tehnologiilor IA, este esențial ca impactul acestora să nu fie abordat doar în interiorul granițelor statale, ci și dincolo de acestea

„Toată reglementarea IA trebuie să fie, de asemenea, lipsită de lacune și excepții care riscă să încalce drepturile omului. Toți actorii publici și privați, inclusiv autoritățile de aplicare a legii, gestionarea frontierelor și organismele de securitate națională, trebuie să respecte standardele drepturilor omului pe parcursul întregului ciclu de viață al tehnologiilor IA, inclusiv în etapele de cercetare, dezvoltare și testare a acestora

„Mai important, persoanele și comunitățile afectate de IA trebuie să fie abilitate să solicite repararea și remedierea daunelor. Ca o condiție prealabilă pentru o remediere eficientă, persoanele afectate trebuie să aibă garantat dreptul la informații și explicații cu privire la deciziile susținute de IA, inclusiv despre utilizarea și funcționarea IA în sistem.

Damini Satija va participa la Summitul AI Action de la Paris pe întreaga perioadă, de la 10 februarie până la 11 februarie. Ea va fi disponibilă pentru interviuri pe o gamă largă de probleme tehnologice, inclusiv:

a) Inteligența artificială și responsabilitatea algoritmică;
b) Reglementarea inteligenței artificiale;
c) Big Tech și politica;
d) Programe de spionaj și supraveghere;
e) Drepturile digitale ale copiilor și tinerelor persoane,

Informații pentru jurnaliști:

Damini Satija este expertă în tehnologie, drepturile omului și politică publică. Ea este Directoarea Amnesty Tech, programul global al mișcării pentru drepturile omului dedicat tehnologiei și drepturilor omului, pe care l-a inițiat pentru a înființa Algorithmic Accountability Lab (un departament interdisciplinar care investighează impactul tehnologiilor de inteligență artificială asupra drepturilor omului). Amnesty Tech activează într-o gamă largă de domenii, cele mai notabile fiind software-ul de spionaj și atacurile cibernetice, supravegherea, utilizarea IA de către state și automatizarea, responsabilitatea marilor companii de tehnologie și rețelele sociale, precum și drepturile copiilor și tinerilor în mediile digitale. Înainte de a lucra la Amnesty International, Damini a activat în diverse roluri de politică în domeniul tehnologiei. Ea a fost, cel mai recent, Consilieră Principală în cadrul Center for Data Ethics & Innovation, organismul independent al guvernului britanic pentru politica privind datele și IA, și expertă în politică al Regatului Unit în cadrul Comitetului Consiliului Europei pentru Inteligență Artificială și Drepturile Omului.

Pentru mai multe informații sau pentru a aranja un interviu, vă rugăm să contactați biroul de presă al Amnesty International: press@amnesty.org  

Taguri