Israel/TPO: Palestinienii se confruntă cu o escaladare drastică a crimelor ilegale și a strămutărilor, în timp ce Israelul lansează o operațiune militară în Cisiordania

În urma lansării unei operațiuni militare israeliene majore în Cisiordania ocupată, care a vizat mai multe orașe palestiniene, inclusiv Jenin, Tulkarem, Nablus și Tubas, și care implică desfășurarea a sute de soldați pentru a efectua raiduri susținute de avioane de luptă, drone și buldozere, Erika Guevara Rosas, Director Senior pentru Cercetare, Advocacy, Politici și Campanii al Amnesty International, a declarat:

„Lansarea de către Israel a unui asalt militar major coordonat asupra orașelor și localităților din Cisiordania ocupată urmează unei escaladări a crimelor ilegale comise de forțele israeliene în ultimele luni și va pune mai mulți palestinieni în pericol. Începând cu luna octombrie a anului trecut, a avut loc o creștere îngrozitoare a utilizării forței letale de către forțele israeliene și a atacurilor violente ale coloniștilor susținute de stat în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, forțele israeliene și coloniștii omorând cel puțin 622 de palestinieni, inclusiv cel puțin 142 de copii.

„Continuarea operațiunilor militare la această scară va duce, fără îndoială, la o escaladare a violenței letale, care va duce la pierderi suplimentare de vieți palestiniene. Este probabil ca aceste operațiuni să ducă la o creștere a strămutărilor forțate, a distrugerii infrastructurii critice și a măsurilor de pedeapsă colectivă, care au fost pilonii-cheie ai sistemului de apartheid al Israelului împotriva palestinienilor și ai ocupației sale ilegale a teritoriului palestinian ocupat.

În contextul rapoartelor alarmante conform cărora forțele israeliene au încercuit și blocat accesul la spitale, Amnesty International îndeamnă autoritățile israeliene să ia măsuri pentru a proteja facilitățile și personalul medical. În plus, acestea trebuie să garanteze că persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale pot avea acces la tratamentul necesar. În calitate de putere ocupantă, Israelul are o obligație clară de a proteja palestinienii, locuințele lor și infrastructura din întregul Teritoriu Palestinian Ocupat.

Amnesty International a documentat anterior modul în care forțele israeliene au declanșat un val brutal de violență împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată în urma atacurilor letale din 7 octombrie ale Hamas și ale altor grupuri armate palestiniene în sudul Israelului.  Această cercetare a evidențiat modul în care forțele israeliene au comis omoruri ilegale, inclusiv prin utilizarea forței letale fără necesitate sau în mod disproporționat în timpul protestelor și al raidurilor de arestare și prin refuzul asistenței medicale pentru cei răniți.

Amnesty International a documentat, de asemenea, creșterea șocantă a violenței coloniștilor împotriva palestinienilor, susținută de stat. Aceste tendințe continuă fără încetare, deoarece forțele israeliene au intensificat, de asemenea, utilizarea arestărilor, inclusiv a detenției arbitrare, pentru a zdrobi orice formă de disidență palestiniană.

Taguri