MAREA BRITANIE: Amânarea apelului de către Înalta Curte îl lasă în incertitudine pe Julian Assange și pe toți reprezentanții mass-media

În urma deciziei Înaltei Curți din Marea Britanie de a amâna permisiunea lui Julian Assange de a face apel la extrădarea sa în Statele Unite, Simon Crowther, consilier juridic la Amnesty International, a declarat:

“Decizia de astăzi a Înaltei Curți îl lasă în incertitudine pe Julian Assange și pe toți apărătorii libertății presei – dar lupta continuă. Juriștii americani au acum o a doua oportunitate de a da asigurări diplomatice pe care instanța le va lua în considerare în luna mai. În loc să permită ca acest proces juridic prelungit să continue, SUA ar trebui să renunțe la toate acuzațiile împotriva lui Assange.

“Marea Britanie își menține intenția de a-l extrăda pe Assange, în ciuda riscului grav ca acesta să fie supus la tortură sau rele tratamente în SUA. În timp ce SUA ar fi asigurat Marea Britanie că nu va încălca drepturile lui Assange, știm din cazuri anterioare că astfel de “garanții” sunt profund eronate – iar asigurările diplomatice de până acum în cazul Assange sunt pline de lacune.

“Din păcate, instanța a respins unele dintre argumentele lui Assange, în special faptul că extrădarea a fost politică. Instanța a suspendat procedurile privind celelalte motive, astfel încât SUA să poată da asigurări diplomatice pe care le va reconsidera ulterior.

“SUA trebuie să înceteze urmărirea penală motivată politic a lui Assange, care îl pune în pericol pe Assange și libertatea presei în întreaga lume. Încercând să îl încarcereze, SUA trimite un avertisment fără echivoc editorilor și jurnaliștilor de pretutindeni că și ei ar putea fi vizați și că nu este sigur pentru ei să primească și să publice materiale clasificate – chiar dacă acest lucru este în interesul public.”

Context

Înalta Curte din Marea Britanie și-a publicat decizia, instanța va suspenda acum ședința și va oferi Statelor Unite posibilitatea de a depune noi asigurări diplomatice, în urma unei audieri care a avut loc la 20-21 februarie. Instanța va reveni asupra deciziei la 20 mai.

Amnesty International și-a reiterat îngrijorarea cu privire la faptul că Assange riscă să fie supus unor încălcări grave ale drepturilor omului dacă va fi extrădat în SUA și a avertizat cu privire la descurajarea libertății presei la nivel mondial.

Taguri