S-au împlinit cinci ani de când Julian Assange este deținut la Belmarsh, o închisoare cu nivel sporit de securitate din Marea Britanie. În timp ce acesta se opune cererii de extrădare din partea autorităților americane, secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard, a declarat:
“Julian Assange a îndrăznit să scoată la lumină dezvăluiri despre presupuse crime de război comise de SUA. Este inacceptabil faptul că ani din viața sa au fost furați. El rămâne în continuare deținut în mod arbitrar în Marea Britanie în baza unor acuzații motivate politic, aduse de SUA pentru că a dezvăluit presupusele lor nelegiuiri. Autoritățile americane nu au reușit să desfășoare o anchetă completă și transparentă cu privire la presupusele lor crime de război. În schimb, au ales să îl vizeze pe Assange pentru că a publicat informații care i-au fost divulgate – chiar dacă acestea erau de interes public. Persecuția continuă a lui Assange este o batjocură a obligațiilor SUA în temeiul dreptului internațional și a angajamentului lor declarat față de libertatea de exprimare.
“Dacă va fi extrădat în SUA, Assange riscă să fie supus unor abuzuri grave, inclusiv izolarea îndelungată, ceea ce ar încălca interdicția privind tortura sau alte rele tratamente. Asigurările diplomatice dubioase date de SUA cu privire la tratamentul său nu valorează nici cât hârtia pe care sunt scrise, nu în ultimul rând pentru că nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic și sunt pline de lacune.
“Assange este căutat pentru activități care sunt fundamentale pentru toți jurnaliștii și editorii, care primesc adesea informații guvernamentale sensibile din surse externe. Wikileaks a publicat dovezi privind moartea civililor și presupuse crime de război. Publicul are dreptul să știe dacă guvernul lor încalcă dreptul internațional. Dacă Assange este extrădat, autoritățile americane deschid calea către un precedent dezastruos pentru libertatea presei la nivel mondial. SUA trebuie să renunțe la toate acuzațiile împotriva lui Assange, ceea ce va permite eliberarea sa rapidă din custodia statului britanic.”
Context
Julian Assange riscă să fie urmărit penal în SUA în temeiul Legii spionajului din 1917, o lege din timpul războiului care nu a avut niciodată intenția de a viza activitatea legitimă a editorilor și jurnaliștilor. El ar putea fi condamnat la 175 de ani de închisoare. În ceea ce privește acuzația de utilizare abuzivă a computerului, el ar putea primi o pedeapsă maximă de cinci ani.
La 26 martie, Înalta Curte din Regatul Unit a amânat pronunțarea pentru a oferi SUA posibilitatea de a prezenta noi asigurări diplomatice. Instanța britanică va reexamina permisiunea de a face apel la extrădarea lui Julian Assange către SUA la 20 mai 2024.