Moldova: Apel privind fortificarea măsurilor de siguranță și protecție a jurnaliștilor

Pe fundalul sporirii numărului de cazuri de intimidare a jurnaliștilor, Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de organizațiile cosemnatare, face apel către autoritățile Republicii Moldova să fortifice, în regim prioritar, garanțiile legale privind siguranța și protecția jurnaliștilor pentru a redresa amenințările emergente la adresa presei și a contracara cultura impunității.

În ultimele luni, atestăm cu profundă îngrijorare o escaladare alarmantă a atacurilor împotriva reprezentanților presei, manifestate prin amenințarea cu moartea, cu vătămarea integrității corporale sau a bunurilor jurnaliștilor, prin acostarea jignitoare și intimidarea reporterilor care documentează proteste sau abordează politicieni pentru a obține întrebări, prin atacuri cibernetice, campanii coordonate de discreditare a imaginii unor redacții și jurnaliști etc.

Constatăm cu regret că garanțiile speciale de protecție a mass-mediei consacrate în prezent în cadrul legal național – mai exact, art. 180/1 al Codului penal, care incriminează acțiunile de împiedicare intenționată a activității mass-media sau de intimidare a jurnalistului pentru critică – sunt insuficiente și ineficiente. Această constatare este sprijinită atât prin lipsa cazurilor de aplicare practică a acestui mecanism, cât și prin proliferarea impunității, în special în rândul unor categorii de făptuitori politizați cu atitudini ostile presei.

Cazul recent în care jurnalistul Mihail Sirkeli s-a confruntat cu un val enorm de atacuri coordonate și amenințări, dar și frecvența incidentelor înregistrate chiar de la începutul acestui an în care reporterii au fost atacați și insultați de membrii unor partide și de „protestatarii” asociați politicianului fugar Ilan Șor, denotă că abordarea problemei legate de insecuritatea jurnaliștilor trebuie să constituie o prioritate.

Urgența în soluționarea acestor „breșe” în sistemul de garanții legale rezultă și din obligațiile asumate de Republica Moldova, în calitate stat candidat la aderarea la UE. Printre responsabilitățile legate de ajustarea legilor naționale cu acquis-ul comunitar se numără implementarea: Recomandării UE din 2021 privind siguranța jurnaliștilor; Recomandării din 2022 privind protejarea jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului împotriva acțiunilor în justiție vădit nefondate sau abuzive (procese strategice împotriva participării publice – SLAPP-uri); și a Actului European privind Libertatea Mass-Mediei (2024), în special în partea ce ține de utilizarea instrumentelor de supraveghere intruzivă împotriva jurnaliștilor.

Salutăm intenția exprimată recent de Comisia parlamentară de profil, precum și de către Ministerul Culturii privind elaborarea actelor de politici și normative, care să contribuie la sporirea măsurilor de siguranță și protecție a jurnaliștilor.

Facem apel către autoritățile Republicii Moldova relevante să trateze cu prioritate acest obiectiv, asigurând:

  • Revizuirea și consolidarea cadrului legal privind protecția jurnaliștilor, inclusiv prin îmbunătățirea reglementărilor ce instituie răspunderea juridică penală în cazul atacurilor și intimidărilor la adresa presei și instituirea măsurilor anti-SLAPP;
  • Reglementarea strictă a utilizării software-urilor de supraveghere împotriva jurnaliștilor, în conformitate cu Actul European privind Libertatea Mass-Mediei, cu excepții clar definite și justificate.
  • Crearea unui mecanism de monitorizare, alertă și intervenție rapidă, care să documenteze cazurile de agresiune împotriva jurnaliștilor și să asigure un răspuns prompt și eficient.
  • Instruirea autorităților competente, în special Poliția și Procuratura, privind specificul investigațiilor în cazurile de violență sau intimidare împotriva presei, precum și alocarea resurselor necesare pentru aplicarea eficientă a legii.
  • Asigurarea securității jurnaliștilor de către Inspectoratul General al Poliției în timpul protestelor și evenimentelor publice, precum și intervenția promptă ori de câte ori integritatea lor fizică sau morală este pusă în pericol.
  • Implementarea unui mecanism de monitorizarea constantă a situației, inclusiv prin publicarea de rapoarte și recomandări privind respectarea drepturilor jurnaliștilor.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Organizațiile care s-au alăturat declarației:

  • Centrul de Investigații Jurnalistice
  • Comitetul pentru Libertatea Presei
  • Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
  • Asociația Presei Electronice
  • Asociaţia Presei Independente
  • Centrul „Acces-Info”
  • Asociația „Media-Guard”
  • Amnesty International Moldova

Taguri