Moldova: Avocații și avocatele stagiar/e instruiți/te în domeniul drepturilor omului

Amnesty International Moldova (AIM) a demarat instruirile pentru avocații și avocatele stagiar/e, de această dată cu formatoarea Svetlana Doltu, directoare executivă AO AFI, fostă membră a Consiliului pentru Egalitate.

În cadrul primei instruiri cu tema „Drepturile persoanelor lucrătoare ale sexului”, participanții/tele au fost informați/te cu privire la fenomenul persoanelor lucrătoare ale sexului la nivel mondial și local, provocările cu care acestea se confruntă – stigmatizarea, abuzurile fizice și sexuale în familie și în timpul prestării serviciilor sexuale.

În contextul lipsei unui mecanism de protecție a persoanelor lucrătoare ale sexului și necesității de ajustare a cadrului normativ național, împreună cu formatoarea, participanții și participantele la instruire au analizat opțiunea decriminalizării serviciilor sexuale drept factor cheie pentru împuternicirea persoanelor lucrătoare ale sexului de a-și exercita drepturile omului.

Astăzi, avocații și avocatele (stagiari/e) au participat la instruirea cu tema „Aspecte medicale în prevenirea și combaterea torturii și relelor tratamente”.

Formatoarea s-a concentrat pe necesitatea asigurării unui tratament adecvat și respectarea drepturilor fundamentale ale pacienților, indiferent de statutul lor social sau de detenție. În context, s-a subliniat importanța implementării unui mecanism eficient de compensație pentru detenția în condiții inumane și degradante, conform standardelor internaționale și legislației naționale.

Un alt subiect abordat a fost Legea nr. 121 privind victimizarea, care stabilește mecanisme clare pentru colectarea probelor și inversarea sarcinii probei în astfel de cazuri, asigurând că persoanele care suferă de diverse maladii (cancer, tuberculoză, HIV/SIDA) și familiile lor beneficiază de sprijin și protecție adecvate.

În total, AIM a planificat 10 instruiri desfășurate în parteneriat cu Centrul de Instruire a Avocaților al Uniunii Avocaților din Republica Moldova și Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat.

Taguri