Dreptul la libertatea de exprimare a fost erodat. Rapoartele despre tortură și alte rele tratamente au rămas neabordate, iar impunitatea pentru încălcările anterioare a prevalat. O reducere a centrelor de cazare de stat i-a forțat pe unii refugiați să se întoarcă în Ucraina. Discriminarea persoanelor LGBTI a rămas un lucru obișnuit. În regiunea separatistă Transnistria au fost încălcate drepturile la libertatea de exprimare și de religie.
CONTEXT
Anul a fost marcat de dificultăți economice în creștere, deși Moldova și-a reorientat cu succes aprovizionarea cu energie în afara Rusiei, înainte ca Ucraina să pună capăt tranzitului de gaz rusesc. În Transnistria sub ocupație rusească, acest lucru a pus capăt furnizării de energie subvenționată de Rusia, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a costului vieții. Negocierile de aderare la UE au început oficial în ianuarie, iar în octombrie un referendum privind modificarea constituției pentru a include aspirațiile Moldovei la UE a trecut la limită. Acuzațiile repetate ale autorităților cu privire la amestecul clandestin al Rusiei în referendum și alegerile prezidențiale simultane, au fost susținute de investigații independente din mass-media și confirmate de înalți diplomați ai UE. Maia Sandu a fost realesă în calitate de președintă.
Potrivit Programului ONU pentru Dezvoltare, Moldova a fost „foarte vulnerabilă la schimbările climatice și dezastrele asociate” și a suferit secete și inundații recurente.
Regiunea Transnistriană a continuat să fie guvernată de autoritățile de facto ale așa-numitei „Republici Moldovenești Nistrene”.
LIBERTATEA DE EXPRIMARE
Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională a utilizat competențele sale controversate (introduse în decembrie 2023) pentru a suspenda extrajudiciar licențele de difuzare a 25 de posturi TV și radio . În acest sens, s-a bazat pe dovezi nedezvăluite de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care susțineau că finanțarea companiilor media este suspectă și lipsită de transparență.
Șapte site-uri de știri care difuzau știri rusești și prezintă relatarea oficială a Rusiei cu privire la agresiunea sa împotriva Ucrainei au fost blocate ca urmare a unui ordin emis de SIS, pentru că ar prezenta riscuri de securitate națională pentru Moldova.
Autoritățile din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia au adoptat o legislație care le permite să restrângă libertatea editorială a companiei publice de teleradio din regiune, Gagauziya Radio Televisionu.
La 10 iunie, au intrat în vigoare modificări la codul penal care au extins sfera de aplicare a infracțiunii de trădare de patrie pentru a acoperi acțiunile în timp de pace, precum și în timp de război și au eliminat cerința ca astfel de acțiuni să producă prejudicii directe statului.
LIBERTATEA DE INTRUNIRE
În octombrie, înaintea unei demonstrații a fermierilor împotriva sprijinului insuficient al autorităților centrale, unii protestatari au raportat că au fost contactați de poliție și au fost întrebați dacă intenționează să participe; unora li s-a recomandat să nu participe. În ziua demonstrației, poliția rutieră a împiedicat în mod arbitrar fermierii care își conduceau vehiculele agricole ca să ajungă la locul protestului.
TORTURA ȘI ALTE RELE TRATAMENTE
Problemele structurale din spatele torturii și altor rele tratamente în detenție au rămas nesoluționate. Potrivit datelor Procuraturii Generale publicate în februarie, în 2023 au fost înregistrate patru acuzații de tortură și 373 de acuzații de alte rele tratamente. Deținuții din instituțiile penitenciare pentru adulți și minori au continuat să sufere din cauza supraaglomerării, a condițiilor de detenție insalubre, inadecvate și a condițiilor de sănătate precare.
IMPUNITATEA
Impunitatea pentru încălcări ale drepturilor omului comise în trecut de către organele de drept a prevalat.
Nu au existat condamnări ulterioare în urma răpirii și returnării forțate a șapte profesori turci în Turcia de către serviciile de securitate moldovenești în 2018, dincolo de condamnarea din 2020 a fostului director al SIS, care a fost amendat pentru o infracțiune economică conexă.
DREPTURILE REFUGIAȚILOR ȘI MIGRANȚILOR
La 8 septembrie, Moldova găzduia 123.183 de refugiați din Ucraina. Dintre aceștia, doar 2% locuiau în centre de cazare temporară asigurate de stat. În decembrie, doar 26 de astfel de centre au rămas operaționale, din 136 care au fost deschise la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei; alte opt urmau să se închidă. Refugiații care nu au fost relocați în centrele rămase au fost nevoiți să închirieze locuințe private sau să se întoarcă în Ucraina.
În februarie, Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne a respins cererile de azil de la cinci persoane LGBTI din Rusia, declarând că nu riscă să le fie încălcate drepturile omului dacă sunt returnate.
DREPTURI ECONOMICE ȘI SOCIALE
În luna mai, Comitetul CERD a observat cu îngrijorare că membrii comunităților rome au continuat să se confrunte cu discriminare în accesul la asistență medicală, locuințe, educație și locuri de muncă.
DREPTURILE PERSOANELOR LGBTI
În iunie, marșul PRIDE cu aproximativ 800 de participanți a avut loc fără incidente în capitală, la Chișinău. Cu toate acestea, persoanele LGBTI s-au confruntat în mod obișnuit cu atitudini discriminatorii și declarații homofobe din partea activiștilor religioși și a unor oficiali.
În octombrie, două evenimente LGBTI, Coming Out Day Fest și Festivalul de film LGBT+, au fost pereclitate de două amenințări cu bombă false. De asemenea, participanților li s-a interzis de două ori accesul în sălile rezervate evenimentelor.
DREPTUL LA UN MEDIU SĂNĂTOS
În aprilie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege privind acțiunea climatică, angajând țara să obțină emisii nete zero până în 2050 prin extinderea utilizării surselor regenerabile de energie, îmbunătățirea eficienței energetice și investițiile în infrastructură durabilă.
REGIUNEA TRANSNISTRIANĂ
LIBERTATEA DE EXPRIMARE
Jurnaliştilor independenţi nu li s-a permis să călătorească sau să lucreze în regiunea separatistă – Transnistria. O jurnalistă independentă, care a intrat în regiune fără să-și dezvăluie intenția de a acoperi protestele din ianuarie împotriva schimbărilor legislative din Moldova legate de regiunea transnistreană, a fost reținută de poliție ore în șir și interogată. Toate înregistrările ei video au fost șterse.
LIBERTATEA RELIGIEI ȘI A CREDINȚEI
Două comunități religioase locale ale Martorilor lui Iehova din orașele Tiraspol și Rîbnița li s-a refuzat în mod repetat reînregistrarea în temeiul Legii din 2016 privind libertatea de conștiință și asociațiile religioase a Transnistriei. Opt publicații ale Martorilor lui Iehova au fost declarate „extremiste” de către autoritățile de facto.