În perioada 26–28 iunie, peste 20 de studenți și studente de la facultățile de drept din Republica Moldova au participat la Școala de Vară „Advocates for Gender Equality”, organizată de Amnesty International Moldova (AIM), în parteneriat cu Platforma pentru Egalitate de Gen (PEG). Activitățile desfășurate au vizat dezvoltarea competențelor teoretice și practice în domeniul egalității de gen, .
Deschiderea evenimentului a fost marcată de mesajele de încurajare transmise de Veaceslav Tofan, Director executiv al Amnesty International Moldova, și Ludmila Ciocan, Președinta Pltaformei pentru Egalitate de Gen, care au subliniat rolul esențial al noii generații de apărători și apărătoare ai drepturilor omului. Participanții și participantele au fost încurajați/te să-și exprime ideile, să pună întrebări și să se implice activ în modelarea unui viitor mai echitabil.
Temele abordate au inclus fundamentele drepturilor omului și ale egalității de gen. Discuțiile, moderate de experte precum, Cristina Snegur, Coordonatoarea programului “Legal and Advocacy” AIM și Vicepreședinta PEG, și Nina Lozinschi, Secretara Generală a PEG, au permis o înțelegere profundă a interdependenței dintre normele legale și realitatea socială.
Au fost analizate și stereotipurile de gen, precum și impactul acestora asupra relațiilor sociale și juridice. Prin sesiuni interactive, facilitate de Nina Lozinschi și Maxim Croitoru, psiholog la Gender-Centru, participanții și participantele au reflectat asupra modului în care masculinitatea pozitivă și comportamentele empatice pot contribui la o societate incluzivă.
Componenta practică a fost consolidată prin ateliere dedicate conceptului de consimțământ și relațiilor bazate pe respect reciproc. Exercițiile și reflecțiile ghidate au clarificat diferența dintre acceptare formală și consimțământ liber exprimat, oferind viitorilor juriști și juriste instrumente de recunoaștere și protejare a autonomiei personale.
În continuarea programului, studenții și studentele au aprofundat înțelegerea mecanismelor de combatere a discriminării în bază de gen, analizând legislația națională și internațională cu sprijinul Doin Cazacu, doctoră și conferențiară universitară. A fost evidențiată importanța aplicării corecte a legii și a accesului real la justiție pentru victimele violenței în bază de gen (VBG).
Un accent aparte a fost pus pe VBG, discutată atât din perspectivă juridică, cât și psihosocială. Avocata Arina Țurcan-Donțu a prezentat atât formele VBG, cât și instrumente legale de protecție, iar colegele de la RCTV Memoria, Ludmila Popovici, Directoare executivă, și Andriana Zaslaveț, Coordonatoarea de proiecte,au abordat efectele profunde ale traumei induse de VBG asupra sănătății mintale a victimelor. Tinerii și tinerele au avut ocazia să reflecteze asupra miturilor care înconjoară violența și să înțeleagă gravitatea consecințelor acesteia.
Programul a inclus și activități orientate spre identificarea de soluții și inițiative comunitare. Cu îndrumarea avocatei Tatianei Chebac, participanții și participantele au conceput planuri de acțiune aplicabile în localitățile lor, valorificând cunoștințele dobândite în cadrul atelierelor.
Ultima zi a reunit ideile principale într-un exercițiu de sinteză și creativitate. Grupurile de lucru au prezentat strategii pentru promovarea egalității de gen în comunitățile lor. În cadrul unui debriefing facilitat de Cristina Snegur și Elena Bîrca, Asociata programului „Legal and Advocacy” AIM, studenții și studentele au evaluat impactul activităților și au formulat recomandări pentru edițiile viitoare.
La final, fiecare participant și participantă a primit un certificat de participare, ca recunoaștere pentru implicare și dedicare. Evenimentul s-a încheiat cu un moment de reflecție și dialog deschis, care a facilitat schimbul de idei între participanți și participante, consolidând totodată o rețea de tineri și tinere activi/ve în domeniul drepturilor omului. Această interacțiune a permis identificarea unor direcții de colaborare viitoare, conturarea unor inițiative comune de promovarea echității, justiției și egalității de gen.
Organizatorii își exprimă recunoștința față de toți cei implicați în această ediție a Școlii de Vară și reiterează angajamentul de a sprijini formarea unei noi generații de juriști și juriste care înțeleg importanța egalității, justiției și acțiunii informate.