Moldova: Un grup de studenți/te din Republica Moldova și România a efectuat vizite de studiu la instituții-cheie din domeniul justiției și al drepturilor omului din Chișinău

Amnesty International Moldova, în calitate de partener de dezvoltare al proiectului „Autostrada de Drept”, ediția a XX-a, organizat de Asociația Studenților în Drept a USM, a facilitat două vizite de studiu care au avut scopul de a sprijini formarea viitorilor juriști și juriste din Republica Moldova și România.

Prima destinație a fost Curtea Supremă de Justiție (CSJ), unde peste 30 de studenți/te de la facultățile de drept au avut ocazia să cunoască modul de funcționare a instanței supreme din Republica Moldova. Tinerii/ele au avut parte de o discuție deschisă cu reprezentantul CSJ, în care au primit răspunsuri cu privire la modul de organizare a sistemului judecătoresc, atribuțiile Curții și dificultățile cu care se confruntă justiția în prezent. Pentru o parte dintre participanți/te, această vizită a reprezentat o oportunitate valoroasă de a-și aprofunda cunoștințele asupra modului în care sunt adoptate deciziile la nivelul celei mai înalte instanțe și asupra principiului independenței justiției, aplicat în practică.

În a doua parte a zilei, studenții/tele au mers la Oficiul Consiliului Europei din Chișinău, unde au fost întâmpinați de Falk LANGE, Șeful Oficiului. Acesta le-a prezentat participanților/telor mandatul instituției, evidențiind rolul esențial pe care Consiliul Europei îl joacă în promovarea drepturilor omului și în consolidarea statului de drept în Republica Moldova. De asemenea, vizitatorii/arele au aflat despre proiectele naționale în desfășurare, care vizează fortificarea sistemului judiciar, promovarea unui cadru legislativ compatibil cu standardele europene și protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Tinerii/rele au avut posibilitatea să adreseze întrebări, să discute despre rolul Consiliului Europei în diverse procese de reformă și să înțeleagă mai bine cum instituțiile internaționale contribuie la dezvoltarea și prosperarea unui stat de drept funcțional. Subiecte precum respectarea libertății de exprimare și de informare, parcursul european al țării și modalitățile concrete prin care pot contribui personal la apărarea drepturilor fundamentale i-a interesat deosebit de mult pe studenți/te.

Prin susținerea acestor activități, Amnesty International Moldova reafirmă angajamentul său de a contribui la educația juridică și civică a noii generații de profesioniști/te și dezvoltarea durabilă a unei culturi instituționalizate a respectării drepturilor omului.

Taguri