Peste 250 de organizații umanitare și pentru drepturile omului solicită oprirea transferurilor de arme către Israel și grupurile armate palestiniene

Un apel deschis către toate statele membre ale ONU să înceteze să mai alimenteze criza din Gaza și să evite o nouă catastrofă umanitară și pierderea de vieți omenești în rândul civililor.

Noi, organizațiile semnatare, solicităm tuturor statelor să oprească imediat transferul de arme, piese și muniții către Israel și grupurile armate palestiniene atât timp cât există riscul ca acestea să fie folosite pentru a comite sau a facilita încălcări grave ale dreptului internațional umanitar sau ale drepturilor omului.

Bombardamentele și asediul Israelului privează populația civilă de elementele de bază pentru a supraviețui și fac din Gaza un loc de nelocuit. În prezent, populația civilă din Gaza se confruntă cu o criză umanitară de o gravitate și o amploare fără precedent.

Încălcări ale dreptului internațional umanitar

În plus, atacurile conduse de grupările armate palestiniene au ucis aproximativ 1 200 de persoane și au luat sute de ostatici israelieni și străini, inclusiv copii, și continuă să țină în captivitate peste 130 de ostatici în Gaza. Grupările armate din Gaza au continuat să lanseze în mod nediscriminatoriu rachete spre centrele de populație din Israel, perturbând școlile pentru copii, strămutând civilii și amenințând viețile lor. Luarea de ostatici și atacurile nediferențiate reprezintă încălcări ale dreptului umanitar internațional și trebuie să înceteze imediat.

Agențiile umanitare, grupurile pentru drepturile omului, oficialii Națiunilor Unite și peste 153 de state membre au cerut o încetare imediată a focului. Cu toate acestea, Israelul continuă să folosească arme și muniții explozive în zone dens populate, cu consecințe umanitare masive pentru populația din Gaza. Liderii mondiali au îndemnat guvernul israelian să reducă numărul victimelor civile, însă operațiunile militare israeliene din Gaza continuă să ucidă oameni la un nivel fără precedent, potrivit observațiilor făcute de Secretarul General al ONU. Statele membre au responsabilitatea juridică de a utiliza toate instrumentele posibile pentru a obține o mai bună protecție a civililor și respectarea dreptului umanitar internațional. Ceea ce a mai rămas din Gaza – un răspuns de ajutor umanitar finanțat la nivel internațional – a fost paralizat din cauza intensității ostilităților, care au inclus țintirea convoaielor de ajutor umanitar, întreruperi repetate ale comunicațiilor, drumuri deteriorate, restricții asupra livrărilor esențiale, o interdicție toală a livrărilor comerciale și un proces birocratic pentru a trimite ajutoare în Gaza.

Distrugerea și vătămarea civililor

Activitatea militară a Israelului a distrus o parte substanțială a locuințelor, școlilor, spitalelor, infrastructurii de apă, adăposturilor și taberelor de refugiați din Gaza; caracterul nedifernțiat a acestor bombardamente și un model de prejudiciu civil aparent disproporționat pe care o provoacă în mod obișnuit sunt inacceptabile. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a avertizat cu privire la “riscul sporit de comitere a unor crime atroce” în Gaza și a făcut apel la toate statele să împiedice desfășurarea unor astfel de crime. De la acest apel, criza umanitară din Gaza nu a făcut decât să se deterioreze și mai mult:

  • Peste de 33.000 de palestinieni, dintre care cel puțin 14.500 de copii, au fost uciși în ultimele șase luni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Alte mii de persoane sunt îngropate sub dărâmături și se presupune că sunt decedate.
  • Peste 75.000 de persoane au fost rănite, multe dintre ele cu răni care le vor schimba viața și îi vor lăsa cu dizabilități permanente; printre acestea se numără peste 1.000 de copii palestinieni care și-au pierdut unul sau mai multe membre superioare sau inferioare.
  • Un număr necunoscut de civili palestinieni, printre care se pare că se numără și copii, au fost reținuți în mod ilegal, potrivit ONU, și trebuie să fie eliberaț
  • Palestinienii continuă să fie uciși aproape în fiecare zi în zonele pe care guvernul israelian le-a spus să le părăsească. În prima săptămână a anului 2024, un atac aerian israelian a ucis 14 persoane – majoritatea copii – în apropierea unei zone pe care forțele israeliene au prescris-o ca “zonă umanitară”.
  • Peste 70% din populația din Gaza, aproximativ 1,7 milioane de persoane, a fost stămutete forț Mulți dintre ei au urmat ordinele emise de Israel de a se muta în sud și sunt acum izolați pe mici porțiuni de pământ care nu pot susține viața umană, care au devenit un teren propice pentru răspândirea bolilor

Copiii și familiile se confruntă cu foametea

  • Jumătate din populația din Gaza – aproximativ 1,1 milioane de palestinieni – se confruntă cu niveluri catastrofale de foamete, cel mai mare număr înregistrat vreodată de organismul umanitar tehnic responsabil cu evaluarea pe bază de dovezi a insecurității alimentare, iar foametea este iminentă în nordul Fâșiei Gaza. Întreaga populație dinGaza – aproximativ 2,2 milioane de persoane – se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută.
  • Peste 70 % din locuințele din Gaza, o mare parte din școlile și infrastructura de apă și canalizare au fost distruse sau avariate, iar populația a rămas fără acces la apă curată.
  • Nici măcar o singură unitate medicală din enclavă nu este pe deplin operațională , iar cele care funcționează parțial sunt copleșite de cazuri de traume și de lipsa medicamentelor și de medici. Peste 489 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciș
  • Cel puțin 243 de lucrători umanitari* din Gaza au fost uciși, cel mai mare număr de pierderi umane din conflictele acestui secol.

Astăzi, Gaza este cel mai periculos loc în care să fii copil, jurnalist și lucrător umanitar. Spitalele și școlile nu ar trebui să devină niciodată câmpuri de luptă. Aceste condiții au creat o situație de disperare totală în Gaza, ceea ce i-a determinat pe cei mai importanți oficiali din domeniul ajutorului umanitar să declare că nu mai există condiții pentru un răspuns umanitar semnificativ în Gaza. Acest lucru nu se va schimba până când nu se va pune capăt asediului, bombardamentelor și luptelor. În ianuarie, Organizația Națiunilor Unite a descris accesul umanitar drept o “degradare semnificativă”. Forțele israeliene au refuzat în repetate rânduri convoaiele de ajutor să ajungă în zonele de la nord de Wadi Gaza, unde oamenii sunt cei mai expuși riscului de înfometare.

În ultimele săptămâni, oficiali israelieni de rang înalt au început să ceară deportarea civililor palestinieni din Gaza. Transferul forțat în Gaza și deportarea unei părți a populației dincolo de granițe, fără nicio garanție de întoarcere, ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional, echivalând cu o crimă atroce.

Cerem o încetare imediată a focului

Cerem o încetare imediată a focului și facem apel la toate statele să oprească transferul de arme care pot duce la încălcarea dreptului internațional umanitar și ale drepturilor omului. Consiliul de Securitate al ONU trebuie să-și îndeplinească responsabilitatea de a menține pacea și securitatea globală prin adoptarea de măsuri pentru a opri transferul de arme către guvernul Israelului și grupurile armate palestiniene și pentru a preveni furnizarea de arme care riscă să fie folosite la comiterea de crime internaționale, cu efect imediat.

Toate statele au obligația de a preveni atrocitățile și de a promova aderarea la normele care protejează civilii. Comunitatea internațională ar fi trebuit de mult timp să își respecte aceste angajamente.

Nota editorului

  • Această declarație a fost publicată inițial la 24 ianuarie 2024, cu sprijinul a 16 organizații umanitare. De la publicarea sa, peste 250 de organizații ale societății civile din întreaga lume au aprobat apelul. Această declarație a fost actualizată pentru a reflecta cifrele exacte la 10 aprilie 2024, inclusiv numărul persoanelor ucise, inclusiv copii, lucrători umanitari și lucrători din domeniul sănătății, numărul celor răniți, precum și cele mai recente cifre cu privire la insecuritatea alimentară publicate de Clasificarea integrată a fazei de securitate alimentară.
  • De la data publicării declarației inițiale, 24 ianuarie 2024, au avut loc următoarele evenimente:
  • La 26 ianuarie 2024, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis măsuri provizorii în cauza privind aplicarea Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid în Fâșia Gaza (Africa de Sud împotriva Israelului).
  • La 12 februarie 2024, Curtea olandeză a ordonat guvernului olandez să înceteze în termen de șapte zile furnizarea de piese pentru avioane de luptă F35 către Israel, din cauza riscului de încălcare gravă a dreptului umanitar internaț
  • La 23 februarie 2024, experții ONU au publicat o declarație comună în care afirmă că exporturile de arme către Israel trebuie să înceteze imediat, precizând: “Necesitatea unui embargo asupra armelor pentru Israel este sporită de hotărârea Curții Internaționale de Justiție din 26 ianuarie 2024, care a stabilit că există un risc plauzibil de genocid în Gaza și de faptul că, de atunci, civilii continuă să fie grav afectaț”
  • La 25 martie 2024, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluția 2728 prin care se cere o încetare imediată a focului pentru luna Ramadanului.
  • La 28 martie 2024, CIJ a emis măsuri provizorii suplimentare, alături de observații ale instanței conform cărora “se instalează foametea”.
  • La 5 aprilie 2024, Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat o rezoluție care prevede “încetarea vânzării, transferului și deturnării de arme, muniții și alte echipamente militare către Israel, puterea ocupantă… pentru a preveni alte încălcări ale dreptului umanitar internațional și încălcări și abuzuri ale drepturilor omului”.
  • Numărul total de lucrători umanitari uciși include membri ai personalului agențiilor ONU, ai ONG-urilor, precum și ai Societății Semilunii Roșii Palestiniene . Cifrele privind numărul anual de lucrători umanitari uciși în alte contexte pot fi găsite în baza de date privind securitatea lucrătorilor umanitari.

Semnatari:

  1. Federation Handicap International – Humanity & Inclusion
  2. War Child Alliance
  3. Christian Aid
  4. Norwegian People’s Aid
  5. Médecins du Monde International Network
  6. Mennonite Central Committee
  7. medico international
  8. Oxfam
  9. Center for Civilians in Conflict (CIVIC)
  10. Danish Refugee Council
  11. Save the Children
  12. Plan International
  13. Norwegian Refugee Council
  14. Diakonia
  15. Amnesty International
  16. American Friends Service Committee (AFSC)
  17. Welfare Association
  18. War on Want
  19. War Childhood Museum Foundation
  20. Palestinian Farmers Union
  21. WESPAC Foundation, Inc.
  22. United Nations Association – UK
  23. Bangladesh Nari Progati Sangha (BNPS)
  24. Human Rights Sentinel
  25. IM Swedish Development Partner
  26. Firefly International
  27. Presbyterian Church (U.S.A.)
  28. Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) GE
  29. Nonviolent Peaceforce
  30. Peace Action
  31. Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME)
  32. Yemen Relief and Reconstruction Foundation
  33. France Palestine Mental Health Network
  34. Consortium of Ethiopian Human Rights Organizations
  35. Syrian Network for Human Rights.
  36. INGO ALG CONSULTANT GROUP
  37. Arab Renaissance for Democracy and Development
  38. Global Centre for the Responsibility to Protect
  39. Middle East Democracy Center (MEDC)
  40. The National Organization of Yemeni Reporters SADA
  41. L’Union Juive Française pour la Paix (UJFP)
  42. Development and Peace – Caritas Canada
  43. EmpowerVan
  44. Train of Hope Dortmund e.V.
  45. Jewish Network for Palestine
  46. مدافعات للحقوق والحريات والتنمية
  47. PELDA
  48. Ina autra senda – Swiss Friends of Combatants for Peace
  49. Street Child UK
  50. Polish Medical Mission
  51. Peace SOS
  52. Gender Advisory Team, Cyprus
  53. Olof Palmes Internationella Center
  54. Cordaid
  55. Street Child España
  56. Share The World’s Resources
  57. Church and Peace – Ecumenical Peace Church Network in Europe
  58. ForcesWatch
  59. Vredesactie
  60. Terre des Hommes Netherlands
  61. Lawyers for Palestinian Human Rights
  62. Global Ministries of the Christian Church (Disciples of Christ)
  63. Plateforme des ONG françaises pour la Palestine
  64. PAX
  65. EuroMed Rights
  66. Catholic Agency for Overseas Development (CAFOD)
  67. The Presbyterian Church in Canada
  68. The United Church of Canada
  69. Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
  70. CIUSSS Centre-Sud
  71. Centre for Feminist Foreign Policy
  72. The Business Plan for Peace
  73. Secours Catholique – Caritas France
  74. Danish Muslim Aid
  75. Peace Direct
  76. Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
  77. Israeli Committee Against House Demolitions – UK
  78. The Dallaire Institute for Children Peace and Security
  79. Creatura Think & Do Tank
  80. Israeli Committee Against House Demolitions – Germany
  81. Legal Action Worldwide (LAW)
  82. The Hague Peace Projects
  83. Anglican Pacifist Fellowship
  84. Nonviolence International
  85. Primate’s World Relief and Development Fund
  86. The United Church of Canada
  87. Institute on Statelessness and Inclusion
  88. The Anglican Church of Canada/L’Eglise anglican du Canada
  89. MADRE
  90. Ekō
  91. ReThinking Foreign Policy
  92. International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) Germany
  93. Initiatives et Changement (IofC France)
  94. WeWorld
  95. pax christi – Deutsche Sektion e.V.
  96. Internationale Liga für Menschenrechte
  97. Centre for Peace Research and Advocacy -CPRA
  98. Equal Legal Aid
  99. Young Christian Students Movement South Africa
  100. Laurentiuskonvent e.V.
  101. Socialist Movement of Ghana
  102. Swedish Fellowship of Reconciliation
  103. Japan Fellowship of Reconciliation
  104. Action Corps
  105. EgyptWide for Human Rights
  106. Pax Christi International
  107. International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) – Greece
  108. Evangelical Lutheran Church in Canada
  109. KAIROS Canadian Ecumenical Justice Initiatives
  110. Committee of 100 in Finland
  111. Khulumani Support Group
  112. Amos Trust
  113. Sanad Basra Organization for Human Rights
  114. Association Pour Jérusalem (France)
  115. Community of Christ
  116. Avaaz
  117. Christian Jewish Allies for a Just Peace in Israel/Palestine
  118. Women Volunteers for Peace
  119. Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility
  120. Salam For Yemen
  121. Vereinigung Demokratischer Juristinnen und Juristen e.V. (VDJ)
  122. Association France Palestine Solidarite Paris-Sud
  123. Culture de Palestine
  124. Emmaus International
  125. Kristna Fredsrörelsen / SweFOR
  126. Christian Campaign for Nuclear Disarmament
  127. Medical Association for Prevention of War
  128. HelpAge International
  129. Quakers in Scotland (General Meeting for Scotland)
  130. Forum Ziviler Friedensdienst e. V.
  131. DAWN MENA
  132. Japan International Volunteer Center (JVC)
  133. NVMP-Artsen voor vrede
  134. ActionAid France
  135. Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility (FIfF) e.V.
  136. Pax Christi Scotland
  137. Shujaa-Initiative
  138. Pax Christi Italia
  139. Pax Christi – Perú
  140. Center for Jewish Nonviolence
  141. Peace Movement Aotearoa
  142. Center for Peace Education, Miriam College
  143. Pax Christi England and Wales
  144. Pax Christi Aotearoa NZ
  145. Pax Christi Miriam College
  146. Welfare Association
  147. Age International
  148. Watchlist on Children and Armed Conflict
  149. Arms Information Centre (RIB e.V.)
  150. Caritas International Belgium
  151. Medact
  152. Maryknoll Office for Global Concerns
  153. Feminist Humanitarian Network
  154. Saferworld
  155. Mwatana for Human Rights
  156. The Kvinna till Kvinna Foundation
  157. International Alert
  158. CIVICUS
  159. Internationaler Versöhnungsbund – Deutscher Zweig e.V.
  160. Pax Christi USA
  161. Caritas Internationalis
  162. The United Methodist Church – General Board of Church and Society
  163. Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
  164. Humance Heal For Human Rights
  165. International Federation for Human Rights (FIDH)
  166. Min Haqi Foundation to Empower Women Politically and Economically
  167. Yoga and Sport with Refugees
  168. Caesar Families Association
  169. KinderUSA
  170. Ocalenie Foundation
  171. Aura Freedom International
  172. Finnish-Arab Friendship Society
  173. Equal Legal Aid
  174. Street Child Italy
  175. Rebuilding Alliance
  176. Bildungsprojekt Sachsen im Klimawandel
  177. Diversity Matters North West Ltd
  178. Un Ponte Per
  179. Friends Committee on National Legislation (FCNL)
  180. Terre des Hommes Italy
  181. Middle East Children’s Alliance
  182. Mercy Corps
  183. Permanent Peace Movement
  184. Seenaryo
  185. Women for Peace and Democracy Nepal (WPD Nepal)
  186. France Palestine Mental Health Network
  187. Muslim Peace Fellowship
  188. UCOS vzw (UNIVERSITY CENTRE FOR DEVELOPMENT COOPERATION)
  189. Protection International (PI)
  190. Women’s Right to Education Programme
  191. Women in Humanitarian Response in Nigeria Initiative
  192. IANSA Women Network Nigeria
  193. Muslim Delegates and Allies Coalition
  194. Mayworks Kjipuktuk/Halifax
  195. Tamkeen for Legal Aid & Human Rights
  196. Doctors Against Genocide
  197. The Rights Forum
  198. Women for Peace – Finland
  199. Business Plan for Peace
  200. Righting Relations Canada
  201. Foyer du Monde
  202. Bahrain Transparency
  203. Rete Italiana Pace Disarmo
  204. Nonviolence International
  205. FundiPau
  206. Control Arms
  207. Climate Refugees
  208. SOL Education Center
  209. Centre for Peace Research and Advocacy – CPRA
  210. Centro de Estudios Ecuménicos – México
  211. Daraj Media
  212. Colombian Campaign to Ban Landmines (CCBL)
  213. Mujeres para el Dialogo
  214. Pastoral Social, Iglesia Anglicana de México
  215. Asociación de familiares de Detenidos Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México AFADEM-FEDEFAM
  216. Servicio Paz y Justicia (serpaj)-mexico
  217. Global Thought
  218. American Baptist Churches USA
  219. Sojourners
  220. Migrant Roots Media
  221. Citizens for Just Policy
  222. PEOPLES FEDERATION FOR NATIONAL PEACE AND DEVELOPMENT (PEFENAP)
  223. Cameroon Youths and Students Forum for Peace (CAMYOSFOP)
  224. Campaña Colombiana Contra Minas
  225. Vision GRAM-International
  226. The United Church of Christ
  227. Caritas Middle East and North Africa
  228. Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient
  229. BDS Berlin
  230. SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations)
  231. Women in Black – Austria
  232. Collective Aid
  233. ReFOCUS Media Labs – Poland
  234. Fund for Global Human Rights
  235. Omega Research Foundation
  236. Women for Weapons Trade Transparency
  237. United Against Inhumanity (UAI)
  238. Episcopal Peace Fellowship-Palestine Israel Network
  239. Terre des Hommes International Federation
  240. CCFD-Terre Solidaire
  241. COCASEN – Coalición Nacional Contra el Abuso Sexual
  242. CARE International
  243. Fundación Ser de Paz AC
  244. Forum o Disarmament and Development of Sri Lanka
  245. FTSCD (Forum Togolais de la Société civile pour le Développement)
  246. Quincy Institute for Responsible Statecraft
  247. MPower Change Action Fund
  248. Steirische Friedensplattform
  249. Minnesota Peace Project
  250. Académicos con Palestina contra el genocidio – Mexico
  251. Fundación Arcoiris por el respeto a la diversidad sexual – Mexico

Taguri