Polonia: Votul este un pas important pentru asigurarea accesului la avorturi sigure și legale

După ce parlamentarii polonezi au aprobat, în prima lectură, patru amendamente la legea privind avortul, Miko Czerwiński, șeful de campanii al Amnesty International Polonia, a declarat:

“Prin aprobarea acestor patru amendamente, parlamentul polonez a făcut un pas important pentru a pune capăt restricțiilor crude și draconice ale Poloniei privind accesul la avort, care au avut un impact devastator asupra vieții și sănătății multor oameni.

“Polonia trebuie să-și modifice urgent legea privind avortul, care pune în pericol vieți, periclitează sănătatea și contravine obligațiilor internaționale și europene ale țării în materie de drepturi ale omului, precum și în contradicție cu ghidul Organizației Mondiale a Sănătății privind îngrijirea avortului.

“Pe măsură ce aceste amendamente trec în următoarea etapă de vot, este esențial ca politicienii să asculte vocile societății civile și ale persoanelor direct afectate de interzicerea aproape totală a avortului și ajusteze cadrul național legal în conformitate cu standardele internaționale privind drepturile omului.

“Decriminalizarea avortului este esențială pentru a ne asigura că toate persoanele care au nevoie de servicii de avort, precum și furnizorii acestor servicii, activiștii și susținătorii acestora, nu sunt amenințate cu sancțiuni penale pentru că au accesat, au ajutat pe cineva să acceseze sau au furnizat servicii de avort.”

Context

La 27 ianuarie 2021, o hotărâre a discreditatului Tribunal Constituțional al Poloniei a interzis aproape orice acces la avort prin eliminarea motivelor de “defect fetal grav și ireversibil sau boală incurabilă care amenință viața fătului”. Hotărârea a eliminat unul dintre singurele motive legale rămase pentru avort în temeiul legislației extrem de restrictive a Poloniei, iar intrarea sa în vigoare înseamnă interdicția aproape totală a avortului în Polonia. Anterior, peste 90 % din cele aproximativ 1 000 de avorturi legale efectuate anual în Polonia se datorau acestui motiv.

În conformitate cu legea actuală, furnizorii de servicii medicale din Polonia pot efectua avorturi doar dacă sănătatea sau viața unei femei însărcinate este în pericol sau dacă sarcina este rezultatul unei infracțiuni. Cu toate acestea, furnizorii de servicii medicale refuză adesea să efectueze chiar și avorturi legale din cauza “efectului descurajator” al actului normativ.

Taguri