Rusia: Adevărul și justiția pentru victimele atacului de la Crocus City Hall sunt incompatibile cu torturarea suspecților

După atacul unei grupări armate din 22 martie asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, care s-a soldat cu cel puțin 137 de morți și sute de răniți, Marie Struthers,  directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

“Transmitem cele mai profunde condoleanțe victimelor acestui atac atroce și celor dragi lor. Ei merită dreptate. Aceasta include răspunderea deplină a celor care au dat ordinele și a făptuitorilor, precum și aflarea întregului adevăr cu privire la ceea ce s-a întâmplat la locul desfășurării atacului și motivele ce au dus la acesta. În timp ce detaliile îngrozitoare ale acestei crime în masă continuă să iasă la iveală, autoritățile ruse și sursele mediatice au furnizat imagini profund tulburătoare și, care par a fi credibile, despre torturarea suspecților criminali.”

Departe de a susține răspunderea celor vinovați pentru victime, tortura și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante nu fac decât să păteze și să submineze calea spre adevăr și justiție.

Marie Struthers, directoare pentru Europa de Est și Asia Centrală la Amnesty International: “Departe de a susține  răspunderea celor vinovați pentru victime, tortura și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante nu fac decât să păteze și să submineze calea spre adevăr și justiție. Dreptul de a nu fi supus torturii și altor rele tratamente este absolut și fără excepție. Dacă este comisă, este, de asemenea, o crimă și trebuie abordată ca atare. Victimele nu vor obține dreptate decât dacă cei responsabili de această atrocitate vor fi trași la răspundere în cadrul unor proceduri judiciare echitabile, în deplină conformitate cu standardele internaționale.”

Context

La 22 martie, mai mulți bărbați înarmați, îmbrăcați în uniforme de luptă, au deschis focul asupra persoanelor prezente în incinta Crocus City Hall, o sală de concerte situată într-una dintre suburbiile Moscovei, înainte de a-i da foc. Atacul s-a soldat cu cel puțin 137 de morți și 180 de răniți. Gruparea armată ISIS a revendicat atacul și a difuzat o înregistrare video macabră preluată de pe bodycam-ul unuia dintre atacatori, în care se văd persoane împușcate cu puști automate și gâtul tăiat al unuia dintre participanții la concert.

La 23 martie, un tribunal din Moscova a dispus arestarea preventivă a patru persoane reținute în aceeași zi sub suspiciunea de “act de terorism” [articolul 205 alineatul (3) litera (b) al Codului Penal al Federației Ruse]. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia ar putea fi condamnați la închisoare pe viață.

Unul dintre suspecți a apărut în instanță într-un scaun cu rotile, după ce a suferit răni grave. Altul avea un bandaj pe partea dreaptă a capului; imaginile anterioare sugerau că răpitorii săi i-au tăiat urechea în timp ce îl interogau. Un al treilea suspect reținut a apărut în instanță cu marginile unei pungi de plastic legate cu bandă adezivă în jurul gâtului, ceea ce sugerează utilizarea unei tehnici de sufocare care ar fi fost folosită de agențiile rusești de aplicare a legii. Toți inculpații aveau ochii învinețiți și alte semne de leziuni. Alte imagini au sugerat electrocutarea unuia dintre deținuți de către răpitorii săi.

Taguri