Ca reacție la decizia autorităților ruse de a declara Amnesty International drept „organizație indezirabilă”, criminalizând astfel activitățile acesteia și orice formă de asociere cu organizația în Rusia, Agnès Callamard, Secretara Generală al Amnesty International, a declarat
„Această decizie face parte din efortul mai amplu al guvernului rus de a reduce la tăcere disidența și de a izola societatea civilă. Într-o țară în care zeci de activiști și disidenți au fost închiși, uciși sau exilați, în care presa independentă a fost denigrată, blocată sau forțată să se autocenzureze și în care organizațiile societății civile au fost scoase în afara legii sau lichidate, trebuie să faci ceva corect dacă ajungi interzis de Kremlin.
„ Autoritățile se înșală grav dacă își imaginează că, etichetând organizația noastră drept „indezirabilă”, ne vor opri din a documenta și denunța încălcările drepturilor omului – realitatea este exact opusul. Nu vom ceda în fața amenințărilor și ne vom continua activitatea cu hotărâre, pentru ca oamenii din Rusia să se poată bucura de drepturile lor fără discriminare. Vom continua să documentăm și să vorbim în întreaga lume despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina. Ne vom intensifica eforturile pentru a expune încălcările grave ale drepturilor omului comise de Rusia, atât în țară, cât și în străinătate.
„
Autoritățile se înșală profund dacă cred că prin etichetarea organizației noastre drept „indezirabilă” ne vom opri activitatea de documentare și expunere a încălcărilor drepturilor omului – realitatea este exact opusul.
Agnès Callamard, Secretara Generală al Amnesty International.
„ Nu vom înceta niciodată să luptăm pentru eliberarea prizonierilor de conștiință reținuți pentru că au avut curajul să apere drepturile omului și nici pentru abrogarea legilor represive care le interzic oamenilor din Rusia să se pronunțe împotriva nedreptății. Vom continua să lucrăm neobosit pentru ca toți cei responsabili de încălcări grave ale drepturilor omului – fie în Rusia, în Ucraina sau în altă parte – să fie trași la răspundere. Mai simplu spus, niciun atac autoritar nu va reduce la tăcere lupta noastră pentru dreptate. Amnesty nu va renunța niciodată și nu va da înapoi în eforturile sale de a apăra drepturile omului în Rusia și dincolo de granițele ei.”
Context
La 19 mai 2025, Biroul Procurorului General al Rusiei a declarat Amnesty International „organizație indezirabilă” în temeiul legislației represive ruse din 2015, care permite autorităților să interzică în mod arbitrar orice organizație străină și să incrimineze activitățile acesteia în Rusia. Anunțul a acuzat Amnesty International de promovarea unor „proiecte rusofobe” și a indicat că a fost determinat de activitatea organizației privind libertatea de exprimare și de asociere în Rusia, precum și de documentarea și expunerea crimelor de drept internațional comise de forțele ruse în Ucraina. Decizia se bazează pe o lege rusească ce contravine normelor dreptului internațional, iar formulările utilizate contrazic realitatea, atribuind Amnesty International activități pe care însăși statutul și politicile organizației le interzic.
Această desemnare survine la trei ani după ce autoritățile ruse au blocat accesul la site-urile Amnesty International în Rusia și au radiat, practic închis, biroul organizației din Moscova. Decizia expune riscului de urmărire penală în Rusia organizațiile partenere și susținătorii individuali, jurnaliștii și alte persoane care colaborează în prezent cu Amnesty sau care sunt considerate de autorități ca sprijinind sau promovând organizația.
Potrivit legislației ruse, participarea la activitățile unei „organizații indezirabile” este sancționată prin lege. Prima abatere poate fi pedepsită cu o amendă administrativă de până la 15.000 de ruble (circa 185 de dolari americani). Repetarea acestor acțiuni, precum și finanțarea sau conducerea unor astfel de organizații, implică răspundere penală și pot duce la pedepse cu închisoarea de până la șase ani. Legea a fost aplicată anterior inclusiv în cazuri de distribuire sau redistribuire a materialelor organizației desemnate, chiar și a publicațiilor sau linkurilor anterioare desemnării acesteia ca „indezirabilă”.
Această decizie include Amnesty International alături de zeci de ONG-uri independente și instituții media, care au fost vizate în ultimii ani în cadrul unei campanii ample de reprimare a disidenței și de desființare a societății civile în Rusia, precum și de împiedicare a organizațiilor și partenerilor internaționali să le ofere sprijin sau solidaritate. Aceste acțiuni fac parte dintr-un tipar mai larg, prin care autoritățile ruse recurg la practici autoritare pentru a reduce la tăcere vocile critice, a submina responsabilizarea și a-și consolida puterea.