Rusia: Prizonierul de conștiință Aleksei Navalnîi, cel mai vocal opozant al Kremlinului, moare în detenție

“În urma otrăvirii sale, a încarcerării nedrepte și a torturii în închisoare, Aleksei Navalnîi a murit. El a fost închis timp de 37 de luni și a fost trimis într-una dintre cele mai îndepărtate și mai dure închisori din Rusia. Aleksei a fost un prizonier de conștiință doar pentru că a vorbit împotriva unui guvern represiv” a declarat Agnès Callamard, secretarea general Amnesty International.

“El a cerut libertate politică pentru el și pentru susținătorii săi. A denunțat corupția și l-a provocat pe Putin. Moartea lui reprezintă o acuzație devastatoare la adresa vieții sub dominația opresivă și sufocantă a Kremlinului. A plătit prețul suprem pentru că a fost o voce critică și a susținut libertatea de exprimare. Amnesty International este alături de toți cei care luptă pentru drepturile omului în interiorul și în afara granițelor Rusiei.”

“Lui Aleksei Navalnîi i s-a refuzat asistența medicală, a fost ținut perioade îndelungate de timp în izolare și a fost forțat trimis într-una dintre cele mai îndepărtate colonii penale, în apropiere de Cercul Arctic. Autoritățile ruse au refuzat să investigheze în mod corespunzător și să ofere transparență pentru acuzațiile anterioare de încălcare a drepturilor sale.”

“Pe măsură ce începe căutarea justiției, este clar, există puține căi la dispoziția noastră. De aceea, este crucial ca comunitatea internațională să ia măsuri concrete pentru a-i trage la răspundere pe toți cei responsabili. Trebuie să solicităm de urgență Organizației Națiunilor Unite să utilizeze procedurile și mecanismele sale speciale pentru a aborda moartea lui Aleksei Navalnîi.”

Context

La 16 februarie, Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (SFPR) raportat că lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare în curtea închisorii și și-a pierdut cunoștința la scurt timp după aceea. În ciuda faptului că SFPR susține că a fost acordată imediat atenție din partea lucrătorilor medicali din colonie și că a sosit un echipaj de ambulanță, toate eforturile de resuscitare ar fi eșuat, iar Navalnîi a fost declarat mort. Declarația SFPR s-a încheiat cu un anunț potrivit căruia cauzele decesului sunt în curs de stabilire.

În conformitate cu Protocolul din Minnesota al ONU privind investigarea morților potențial ilegale, statele au obligația de a efectua investigații prompte, imparțiale și eficiente cu privire la circumstanțele și cauzele tuturor deceselor în custodie. Printre alte aspecte cheie, autoritățile trebuie să garanteze o autopsie independentă efectuată de experți medico-legali imparțiali și să fie transparente, permițând examinarea de către observatorii internaționali și de către familia lui Navalnîi.