SUA: Sancțiunile împotriva Curții Penale Internaționale subminează sistemul de justiție internațională

Ca reacție la ordinul executiv al președintelui Trump, care impune sancțiuni Curții Penale Internaționale, Agnès Callamard, Secretara Generală Amnesty International, a declarat:

„Această acțiune nechibzuită transmite mesajul că Israelul este mai presus de lege și subminează principiile fundamentale ale justiției internaționale. De asemenea, sugerează că președintele Trump susține crimele comise de guvernul israelian și tolerează impunitatea.

„Ordinul executiv de astăzi este răzbunător, agresiv și reprezintă un atac brutal asupra eforturilor îndelungate ale comunității internaționale de a construi un sistem global de reguli aplicabile tuturor, menite să asigure dreptate pentru toți. Aceste sancțiuni sunt o nouă trădare a umanității noastre comune.

„ Statele Unite sunt gata să pedepsească o instituție care se asigură că cei responsabili pentru comiterea de atrocități nu pot scăpa de justiție. Nicio persoană responsabilă de crime conform dreptului internațional nu ar trebui protejată sau ajutată să scape de răspundere, cu atât mai puțin cu sprijinul guvernului SUA, motivat de alianțele politice ale președintelui Trump.”

„Într-un moment istoric, în care asistăm la genocidul împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și amenințări multiple la adresa statului de drept la nivel global, instituții precum Curtea Penală Internațională sunt mai necesare ca niciodată pentru a proteja drepturile omului, a preveni atrocități viitoare și a asigura dreptatea pentru victime.

Nicio persoană responsabilă de crime conform dreptului internațional nu ar trebui protejată sau ajutată să scape de răspundere, cu atât mai puțin cu sprijinul guvernului SUA, motivat de alianțele politice ale președintelui Trump.

Agnès Callamard, Secretara Generală Amnesty International

„Acest atac împotriva Curții Penale Internaționale urmărește să submineze demersurile sale independente pentru justiția internațională. Sancțiunile impuse vor dăuna responsabilității, un element crucial pentru securitatea globală și pe termen lung. Ele vor încuraja făptuitorii, atât pe cei din prezent, cât și pe cei din viitor, și vor avea un impact negativ asupra tuturor victimelor care se bazează pe Curte pentru a obține dreptate în țările în care aceasta desfășoară investigații, inclusiv în Darfur, Libia, Filipine, Palestina, Ucraina și Venezuela.

„ Curtea Penală Internațională joacă un rol esențial în investigarea crimelor conform dreptului internațional, frecvent comise de cei mai puternici indivizi, în situații în care, fără implicarea sa, făptuitorii ar beneficia de impunitate permanentă. Sancțiunile reprezintă, de asemenea, un afront față de cele 125 de state membre care au convenit ca, în mod colectiv, Curtea trebuie să poată urmări justiția în mod efficient, ceea ce presupune că aceasta trebuie să îndeplinească funcții judiciare independente, cum ar fi emiterea de mandate de arestare, de exemplu, împotriva lui Benjamin Netanyahu sau Vladimir Putin.

„Guvernele din întreaga lume și organizațiile regionale trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a atenua și bloca efectele sancțiunilor impuse de președintele Trump. Prin acțiuni colective și concertate, statele membre ale Curții Penale Internaționale pot proteja Curtea și personalul său. Este nevoie de acțiune urgentă, ca niciodată până acum.”

Context informational:

Pe 14 ianuarie, Amnesty International, Coaliția pentru Curtea Penală Internațională și peste 140 dintre organizațiile sale membre și coaliții din întreaga lume au emis o declarație comună, în care se opun eforturilor SUA de a impune sancțiuni Curții și îndeamnă statele membre să apere Curtea, oficialii săi și pe cei care colaborează cu aceasta de măsurile care vizează subminarea mandatului său esențial pentru justiție.

Taguri