Ucraina: Ratificarea Convenției de la Istanbul – o victorie istorică pentru drepturile femeilor

Ca răspuns la decizia Parlamentului ucrainean de a ratifica Tratatul internațional privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, Agnès Callamard, Secretara generală Amnesty International, a declarat:

„Este o victorie istorică pentru drepturile femeilor din Ucraina și un aport la schimbarea culturii, atitudinilor și comportamentelor față de violența de gen. În cele din urmă, va avea efect asupra vieții fiecărei femei din țară. Votul de astăzi este rezultatul campaniilor organizate de către supraviețuitoarele violenței, prin care au reușit să convingă alte femei că nu trebuie să tolereze ceea ce au îndurat ele”.

„Ratificarea Convenției de la Istanbul este un pas decisiv în lupta împotriva violenței de gen. Aceasta va duce la schimbarea legislației și a procedurilor instituționale, ceea ce va spori siguranța și accesul la justiție pentru victime și va asigura urmărirea penală echitabilă a făptașilor”.

„Decizia a fost luată într-un moment în care apar tot mai multe rapoarte și acuzații îngrijorătoare de violență sexuală împotriva femeilor ucrainene pe teritoriile ocupate de Rusia. Aplicarea imediată a acesteia va oferi autorităților ucrainene instrumentele necesare pentru a face față acestor atrocități și va sta la baza asigurării protecției supraviețuitoarelor, va spori încrederea și curajul acestora de a căuta dreptatea”.

Pentru mai multă informație, contactați: press@amnesty.org

Context

Convenția de la Istanbul este cel mai complex tratat internațional, conceput special pentru a combate violența împotriva femeilor și violența domestică. Aceasta stabilește standarde minime pentru guvernele din Europa în ceea ce privește prevenirea, protecția și urmărirea penală a celor care aplică violența împotriva femeilor și violența domestică.