Ucraina: Un spital de copii a suferit daune severe în urma unui atac direct cu rachetă rusescă, iar zeci de persoane au fost ucise în diverse locații din țară

Marie Struthers, directoare Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat, în urma ultimelor atacuri cu rachete rusești, care au ucis zeci de civili în Ucraina și au lovit instituții medicale importante în Kiev, inclusiv cinci blocuri ale unui spital pentru copii:

„Distrugerea spitalelor, a clădirilor rezidențiale și a infrastructurii esențiale este îngrozitor, iar orice acte care vizează sau neglijează civilii trebuie condamnate fără echivoc. Dovezile accesibile în prezent, confirmate în parte de experții Amnesty International, inclusiv înregistrări video ale atacului care a distrus spitalul de copii „Ohmatdyt” din Kiev, indică în mod constant că spitalul a fost lovit de o rachetă de croazieră rusă. Încercările Rusiei de a da vina pe apărarea antiaeriană ucraineană demonstrează o îndrăzneală cinică, menită să devieze responsabilitatea Rusiei pentru uciderea civililor și distrugerea unităților medicale.

Imaginile înfricoșătoare pe care le-am văzut de la locurile celor două atacuri de astăzi din Kiev ne reamintesc de cruzimea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Marie Struthers

“Imaginile înfricoșătoare pe care le-am văzut astăzi de la locurile celor două atacuri din Kiev ne reamintesc cruzimea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Numărul civililor uciși în întreaga țară este în creștere, inclusiv în alte atacuri cu rachete de astăzi, asupra orașelor Krivoi Rog, Pokrovsk, Dnipro, Kramatorsk și Sloviansk.”

„Aceste acte brutale nu vor înceta până când cei care comit crime în conformitate cu dreptul internațional nu vor înțelege că vor fi trași la răspundere în mod individual. Această zi tragică trebuie să servească drept încă o alarmă urgentă pentru întreaga comunitate internațională, că este nevoie de acțiuni imediate și eficiente pentru a se face dreptate.”

Context

Potrivit autorităților ucrainene, Rusia a lansat astăzi peste 40 de rachete împotriva orașelor și localităților din Ucraina.

Cel puțin 22 de civili ar fi fost uciși la Kiev, iar 72 au fost răniți. În Krivoi Rog, cel puțin 10 civili au fost uciși și peste 30 au fost răniți, iar alte victime au fost raportate în întreaga țară.

Prima rachetă care a lovit Kievul a distrus o mare parte din „Ohmatdyt”, un spital important pentru copii, avariind cele cinci blocuri ale sale. Următoarea lovitură a demolat parțial o altă clădire din Kiev, unde se află maternitatea Isida și centrul medical Adonis, omorând cel puțin șapte persoane. Pe măsură ce molozul este îndepărtat, numărul victimelor raportate este în creștere.