Protejarea drepturilor omului și garantarea libertății de acțiune a societății civile în țările din Asia Centrală trebuie să fie în centrul atenției al primului Summit UE-Asia Centrală, programat să aibă loc la Samarkand, Uzbekistan, în perioada 3-4 aprilie, a declarat astăzi Amnesty International.
„Asia Centrală se află într-un moment crucial, în timp ce Uniunea Europeană urmărește să-și aprofundeze angajamentul politic și economic în regiune. Progresul pe termen lung nu depinde doar de diplomație, investiții și comerț – acesta necesită, de asemenea, respectarea drepturilor omului și un mediu în care societatea civilă să se poată dezvolta și acționa liber, fără teamă”, a declarat Marie Struthers, directoarea pentru Europa de Est și Asia Centrală a Amnesty International.
„
Progresul pe termen lung nu depinde doar de diplomație, investiții și comerț – acesta necesită, de asemenea, respectarea drepturilor omului și un mediu în care societatea civilă să se poată dezvolta și acționa liber, fără teamă.
Marie Struthers, directoarea pentru Europa de Est și Asia Centrală a Amnesty International.
„Situația generală din regiune rămâne îngrijorătoare. Autoritățile mențin un control strict asupra mass-mediei și societății civile, reprimă disidența, întrunirile pașnice și libertatea de asociere și, în mod constant, nu acționează cu diligența necesară în domeniul drepturilor omului – adică nu iau măsuri adecvate pentru a identifica, preveni și răspunde la posibile încălcări ale drepturilor omului legate de acțiunile, legile sau politicile lor.”
La începutul acestei luni, Kazahstanul a semnat un memorandum de înțelegere cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) prin care a convenit să utilizeze hotărârile CEDO ca îndrumare în sistemul juridic intern al Kazahstanului. Între timp, Kârgâzstanul încearcă să consolideze rolul biroului ombudsmanului, esențial pentru a se asigura că organismele de stat nu își folosesc puterile pentru a restrânge drepturile omului, iar Uzbekistanul a înregistrat progrese vizibile în abordarea problemei muncii forțate în industria bumbacului.
Cu toate acestea, chiar și în țările care fac pași pozitivi, tendințele recente sunt îngrijorătoare. În Kazahstan și Kârgâzstan, autoritățile reprimă constant dreptul la întrunire pașnică și intensifică măsurile împotriva presei independente.
Mai multe guverne din Asia Centrală au adoptat legislații și politici care, sub pretextul protejării „valorilor tradiționale”, restrâng drepturile omului și vizează grupurile marginalizate. În Kârgâzstan, o lege inspirată din legislația rusă privind „agenții străini” impune, din 2024, cerințe împovărătoare ONG-urilor finanțate din surse externe, determinând închiderea unor organizații și auto-cenzura. În întreaga regiune, autoritățile folosesc o retorică similară pentru a justifica încălcarea drepturilor persoanelor LGBTI, care se confruntă cu discriminare, lipsa protecției împotriva violenței și restricții asupra libertății de exprimare și a dreptului la întrunire pașnică.
„În întreaga Asia Centrală, Europa de Est și Uniunea Europeană (UE), răspunsurile guvernelor la îngrijorările legate de securitatea națională sau moralitatea publică au condus la o reprimare crescută. Oriunde a fost adoptată legislația privind „agenții străini”, aceasta a dus la stigmatizarea ONG-urilor, intimidarea activiștilor și sufocarea lentă a unei societăți civile vibrante”, a declarat Marie Struthers.
„
În întreaga Asia Centrală, Europa de Est și Uniunea Europeană (UE), răspunsurile guvernelor la îngrijorările legate de securitatea națională sau moralitatea publică au condus la o reprimare crescută.
Marie Struthers, directoarea pentru Europa de Est și Asia Centrală a Amnesty International.
„Dacă guvernele din Asia Centrală și Uniunea Europeană, instituțiile sale și guvernele naționale sunt cu adevărat angajate în promovarea drepturilor omului, calea de urmat nu constă în suprimarea societății civile, ci în sprijinirea acesteia – prin angajamente pentru diligența în domeniul drepturilor omului, stimularea unui dialog deschis, construirea unui climat de încredere între stat și public și asigurarea unui mediu sigur pentru ca societatea civilă să prospere. Uniunea Europeană și guvernele din Asia Centrală trebuie să garanteze că drepturile omului rămân un pilon esențial al cooperării lor consolidate.”