Ucraina/Rusia: La trei ani de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, asigurarea justiției pentru victime trebuie să fie o prioritate globală

Înaintea celei de-a treia aniversări a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și în contextul demarării negocierilor de pace dintre SUA și Rusia, Agnès Callamard, Secretara Generală a Amnesty International, a declarat:

„Într-un moment în care președintele SUA încearcă să rescrie istoria ultimului deceniu și, în special, a ultimilor trei ani, această a treia aniversare a agresiunii ruse este o reamintire dureroasă a suferinței și pierderilor îndurate de poporul ucrainean, precum și a devastării pe care Rusia a adus-o asupra Ucrainei.

„Orice negocieri privind viitorul poporului ucrainean trebuie să aibă ca prioritate justiția pentru toate crimele prevăzute de dreptul internațional, comise începând cu intervenția militară a Rusiei din 2014. Responsabilitatea pentru aceste crime și despăgubiri pentru victimele agresiunii Rusiei nu pot fi ignorate. Suferințele din trecut, inclusiv atacurile aeriene mortale asupra civililor și transferul forțat al copiilor în Rusia, nu trebuie uitate sau lăsate fără răspuns. Cei mai afectați de războiul de agresiune al Rusiei trebuie să fie ascultați și sprijiniți, iar orice acord negociat care nu ia în considerare aceste aspecte este sortit eșecului pe termen lung.

„La trei ani de la invazia la scară largă a Rusiei, cerem justiție, responsabilitate și despăgubiri – precum și o participare semnificativă la procesul de pace – pentru civilii ucraineni răpiți de serviciile de securitate ruse, prizonierii de război torturați și condamnați ilegal, copiii amenințați pentru că studiază online în limba ucraineană, profesorii din teritoriile ocupate de Rusia, forțați să predea după un curriculum impus de Moscova, precum și pentru tătarii crimeeni și alte minorități supuse unei represiuni brutale, în timp ce Rusia încearcă să modifice demografia teritoriilor ocupate. Fără încetarea imediată a acestor încălcări și fără garanții solide pentru justiție, un „acord de pace” pripit nu va face decât să prelungească suferința și să asigure impunitatea celor care au comis grave încălcări ale drepturilor omului.

„Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a declarat săptămâna trecută că președintele Trump dorește să pună capăt războiului într-un mod durabil și de lungă durată. Totuși, un angajament real al președintelui Trump pentru o pace durabilă în Ucraina trebuie să se reflecte prin acțiuni concrete, nu doar prin declarații – inclusiv prin sprijinirea tuturor mecanismelor disponibile pentru asigurarea unei justiții reale și tragerea la răspundere a celor suspectați de crime de război și alte încălcări grave ale dreptului internațional.”

Context

Amnesty International a documentat încălcări grave și extinse ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar în Ucraina de la începutul invaziei ruse la scară largă, pe 24 februarie 2022, inclusiv fapte ce constituie crime de război și, probabil, crime împotriva umanității. Invazia Rusiei în Ucraina este un act de agresiune, considerat crimă conform dreptului internațional. Strategia și tacticile Rusiei, inclusiv utilizarea continuă a armelor nediscriminatorii și țintirea deliberată a civililor, au provocat suferințe masive și au avut un impact devastator asupra celor mai vulnerabili, inclusiv asupra copiilor și persoanelor în vârstă.

Din martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și a mai multor oficiali ruși de rang înalt. Atenția reînnoită asupra războiului, generată de eforturile administrației Trump de a negocia un acord, este subminată de ordinul executiv recent al SUA, care impune sancțiuni împotriva CPI. Acest lucru afectează drepturile victimelor și ale supraviețuitorilor crimelor internaționale din Ucraina și din alte regiuni.

Taguri