Ca răspuns la decizia UE de a nu suspenda Acordul de Asociere cu Israel, Agnès Callamard, Secretara Generală a Amnesty International, a declarat:
„Refuzul Uniunii Europene de a suspenda acordul cu Israel reprezintă o trădare crudă și ilegală, atât a proiectului și viziunii europene, bazate pe respectarea dreptului internațional și combaterea regimurilor autoritare, cât și a propriilor reguli ale Uniunii Europene, dar și a drepturilor omului ale palestinienilor.
„
Acesta va rămâne unul dintre cele mai rușinoase momente din istoria Uniunii Europene.
Agnès Callamard, Secretara Generală a Amnesty International
„Liderii europeni au avut oportunitatea să adopte o poziție principială împotriva crimelor Israelului, dar în schimb i-au dat undă verde să-și continue genocidul din Gaza, ocupația ilegală a întregului Teritoriu Palestinian Ocupat (TPO) și sistemul de apartheid împotriva palestinienilor.
„Propria evaluare a UE a constatat în mod clar că Israelul încalcă obligațiile sale privind drepturile omului, conform prevederilor Acordului de Asociere. Cu toate acestea, în loc să ia măsuri pentru a opri aceste încălcări și pentru a preveni propria complicitate, statele membre au ales să mențină un acord comercial preferențial în loc să respecte obligațiile internaționale și să salveze vieți palestiniene.
„Aceasta este mai mult decât lașitate politică. De fiecare dată când UE nu reacționează, riscul de complicitate la acțiunile Israelului crește. Acest lucru transmite un mesaj extrem de periculos autorilor crimelor de atrocitate, că nu vor fi doar nepedepsiți, ci și recompensați.
„Victimele au dreptul la mult mai mult decât simple vorbe goale. Statele membre trebuie să ia acum inițiativa și să suspende unilateral toate formele de cooperare cu Israelul, care pot contribui la încălcările grave ale dreptului internațional, inclusiv un embargo cuprinzător asupra exportului de arme, echipamente de supraveghere și tehnologii conexe, precum și o interdicție totală asupra comerțului și investițiilor în așezările ilegale ale Israelului din Teritoriile Palestiniene Ocupate”.
Context
La 15 iulie, miniștrii de externe ai UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a decide dacă vor suspenda Acordul de Asociere UE-Israel.
Statelor membre le-au fost prezentate 10 opțiuni, printre care suspendarea totală a acordului, suspendarea preferențială a comerțului și/sau cercetării de către UE, un embargo asupra armelor, sancțiuni împotriva miniștrilor israelieni, oprirea călătoriilor fără viză pentru cetățenii israelieni în UE sau interzicerea comerțului cu așezările israeliene.
Nicio dintre aceste opțiuni nu a întrunit sprijinul necesar în cadrul întâlnirii de astăzi a miniștrilor de externe.
Statele membre trebuie să acționeze, fie individual, fie împreună, pentru a-și alinia comportamentul la dreptul internațional, care are prioritate față de legislația Uniunii Europene și față de cea națională. De exemplu, ele pot proceda ca și cum Acordul de Asociere cu Israelul ar fi fost suspendat și pot decide, în mod unilateral, să întrerupă orice formă de cooperare cu Israelul care ar putea contribui la încălcări grave ale dreptului internațional. Asta înseamnă inclusiv oprirea comerțului și a investițiilor care sprijină menținerea situației ilegale create de Israel în Teritoriile Palestiniene Ocupate, așa cum a fost subliniat de Curtea Internațională de Justiție în Avizul său consultativ din 2024.