Înainte de prezentarea concluziilor comitetului de investigare, înființat la 9 martie 2025 pentru a ancheta uciderea civililor de pe coasta de nord-vest a Siriei, Kristine Beckerle, directoare regională adjunctă pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Amnesty International, a declarat:
„
Președintele al-Sharaa trebuie să-și asume publicarea integrală a concluziilor investigației realizate de comitetul de anchetă privind masacrele îndreptate împotriva civililor alauiți din zonele de coastă și să se asigure că cei responsabili sunt trași la răspundere.
Kristine Beckerle, directoare regională adjunctă pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Amnesty International.
„Președintele al-Sharaa trebuie să-și asume publicarea integrală a concluziilor investigației realizate de comitetul de anchetă privind masacrele îndreptate împotriva civililor alauiți din zonele de coastă și să se asigure că cei responsabili sunt trași la răspundere. Atât victimele, cât și publicul au dreptul să cunoască metodologia folosită în cadrul acestei investigații și concluziile formulate de comitet.
„Supraviețuitorii și familiile victimelor au dreptul să știe ce s-a întâmplat, cine este responsabil și ce măsuri concrete vor fi întreprinse de autorități pentru a face dreptate. Doar investigațiile independente și imparțiale pot duce la procese credibile și echitabile. Președintele trebuie, de asemenea, să se asigure că supraviețuitorii și familiile afectate primesc despăgubiri corespunzătoare.
„După masacru, președintele a promis că îi va trage la răspundere pe cei responsabili „cu toată corectitudinea și fără indulgență”. Acum este momentul să-și respecte această promisiune și să demonstreze poporului sirian că autoritățile sunt hotărâte să prevină atacurile împotriva comunităților pe criterii religioase sau de afiliere politică și să aducă în fața justiției pe cei care comit crime deliberate. Asigurarea adevărului, justiției și despăgubirilor pentru încălcările comise împotriva comunităților alauite și altor minorități este esențială pentru a pune capăt impunității și a preveni noi abuzuri”.
Context:
Pe 6 martie 2025, grupuri înarmate, afiliate fostului guvern condus de președintele Bashar al-Assad, au lansat multiple atacuri coordonate asupra unor obiective de securitate și militare din regiunile de coastă Latakia și Tartus. Ca răspuns, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne, sprijinite de miliții auxiliare, au declanșat o contraofensivă, ceea ce a dus la o escaladare semnificativă a violenței.
În aprilie 2025, Amnesty International a făcut apel către autorități să ancheteze uciderea a sute de civili din zona de coastă ca fiind crime de război. Milițiile afiliate guvernului au ucis, doar în orașul de coastă Banias, peste 100 de persoane în zilele de 8 și 9 martie 2025. Organizația a investigat 32 dintre aceste crime și a concluzionat că au fost deliberate, ilegale și au vizat în mod special minoritatea alauită.
În iunie 2025, Reuters a raportat că aproximativ 1.500 de alauiți au fost uciși în 40 de locații distincte, în timpul violențelor.