Luni, 24 februarie, miniștrii de externe ai UE îl vor primi la Bruxelles pe Gideon Sa’ar, ministrul de externe al Israelului, cu ocazia Consiliului de Asociere UE-Israel. Este pentru prima dată în istoria UE când liderii săi primesc reprezentantul diplomatic al unui stat al cărui prim-ministru și fost ministru al apărării sunt vizați de mandate de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru crime de război și crime împotriva umanității și a cărui armată continuă să comită crime conform dreptului internațional, inclusiv genocid.
„Este de neconceput ca UE să îl primească cu onoruri pe ministrul de externe Sa’ar, al cărui șef, premierul Netanyahu, este căutat de CPI. Discuțiile privind viitoarea relație a UE cu Israelul ar trebui să se bazeze în primul rând pe insistența ca Netanyahu și Gallant să răspundă în fața justiției CPI pentru crimele pe care se presupune că le-au comis, precum și pe respectarea de către Israel a dreptului internațional și pe încetarea apartheidului. Liderii UE trebuie să pună angajamentele lor față de dreptul internațional, drepturile omului și CPI mai presus de conferințele diplomatice atent coregrafiate cu Israelul”, a declarat Eve Geddie, directoarea la Biroul pentru instituții europene al Amnesty International.
„Tăcerea rușinoasă a UE în fața amenințărilor la adresa CPI și lipsa unor măsuri urgente și concrete de protecție, pe care ar fi trebuit să le adopte deja după sancțiunile grave impuse de președintele Trump asupra CPI, creează impresia clară că UE a prioritizat relațiile cu un guvern implicat în comiterea genocidului și a crimelor de război, în detrimentul sprijinului pentru o instituție care urmărește responsabilizarea individuală pentru aceste crime.
„Liderii UE ar trebui să decidă ce măsuri să ia pentru a împiedica Uniunea să sprijine genocidul, apartheidul și ocupația ilegală a Israelului, în loc să le ignore pentru un gest diplomatic la Bruxelles.”
Context
Deși Curtea Internațională de Justiție a stabilit în mod clar responsabilitatea statelor terțe de a preveni comerțul și investițiile care contribuie la menținerea ocupației ilegale, UE continuă să facă comerț și să investească în coloniile israeliene.
Pentru mai multe informații, consultați apelurile Amnesty International adresate UE, susținute de peste 160 de organizații ale societății civile, precum și scrisoarea din 10 februarie, prin care liderii sunt îndemnați să folosească această întrevedere pentru a solicita Israelului măsuri concrete în vederea remedierii încălcărilor grave ale dreptului internațional, asigurării justiției și reparațiilor pentru crimele internaționale, subliniind totodată consecințele asupra relației dintre UE și Israel în cazul în care nu se iau măsuri.